Homo naledi відносять до перших представників роду людей / Фото nationalgeographic.com

Нові дані свідчать, що первісна людина, яка, як вважали вчені, жила на Землі три мільйони років тому, насправді жила набагато пізніше, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Вчені з південноафриканського університету Вітца вивчили 15 скелетів виду Homo naledi, знайдених у підземній печерній системі в Південній Африці командою під керівництвом Чи Бергера.

Читайте такожЛюди могли співіснувати з гобітами - вчені

Відео дня

Homo naledi - це викопний вид людей триби гомініні. Вперше їх останки були виявлені в 2013 році. На мові сесото naledi означає "зірка". Їх відносять до перших представників роду людей.

Незважаючи на те, що їх анатомія багато в чому нагадує будову сучасних людей, окремі ознаки Homo naledi відповідають людям, які жили в набагато більш давні епохи, - як вважають, два мільйони років тому.

Раніше вважалося, що Homo naledi мешкали в цій частині планети 3 мільйона років тому, але нові дослідження останків дозволили вченим припустити, що їм лише від 200 до 300 тисяч років.

"Вони виглядають як первісні люди - Homo. Схожі на ранніх Homo erectus або Homo habilis", - розповів професор Джон Хокс з університету Вісконсіна.

Нові дані про вік кісток ставлять Homo naledi в один ряд з Homo sapiens.

"Вони за віком близькі європейським неандертальцям, денисовцям Азії, вони - частина людського різноманіття, ті, від кого відбулися", - пояснив Хокс.

Дослідники вже намагалися витягти молекули ДНК з останків, щоб отримати більше даних про місці Homo naledi на еволюційному дереві людства. Поки їх спроби не увінчалися успіхом.