Фото: NASA

Як передає Лента.ру, про це Сквайерс заявив на прес-конференції, присвяченій 10-річчю з початку роботи марсохода.

За його словами, вчені провели спектрометричний аналіз каменю. З'ясувалося, що порода містить велику кількість сірки і магнію. Крім того, вміст марганцю в камені виявився у два рази вищим, ніж в будь-якій іншій відомій вченим марсіанській породі.

Як зізнався Сквайерс, його команда не розуміє, що це може означати. Зараз вчені розглядають дві версії, що пояснюють несподівану появу каменю поруч з марсоходом. Згідно з однією з них, камінь з'явився поруч з марсоходом в результаті метеоритного дощу. Проте такий варіант розвитку подій самі вчені вважають малоймовірним.

Відео дня

Читайте також: 10 українців потрапили до другого туру проекту Mars One

Другу версію Сквайерс назвав більш правдоподібною. За його словами, марсохід міг випадково зачепити камінь колесом, виламати його і протягнути за собою. У той же час відомо, що камінь з'явився перед марсоходом в період, коли той близько місяця стояв на одному місці без будь-якого руху.

«Блукаючий камінь» було виявлено у січні 2014 на зроблених марсоходом Opportunity знімках. Так, з'ясувалося, що він відсутній на фотографіях за 3536-й марсіанський день, але вже на 3537-й він на них з'являється. Один бік каменю покритий марсіанським пилом, а другий виглядає темним, але зі світлими вкрапленнями.

Марсохід Opportunity працює на Марсі з січня 2004 року. Очікувалося, що термін його роботи не буде перевищувати три місяці, проте марсохід функціонує й досі. При цьому одночасно з ним на поверхні планети працює більш сучасний марсохід Curiosity. Крім того, незадовго до Opportunity на Марс доставили марсохід Spirit, але кілька років тому його було втрачено.