Біографія Чарльза Дарвіна / фото ua.depositphotos.com

12 лютого відзначається день народження всесвітньо відомого англійського вченого Чарльза Дарвіна. Розроблена ним теорія еволюція назавжди змінила уявлення людей про світ. Щоб вшанувати цінний внесок Дарвіна в світову науку, дата 12 лютого заснована як День Дарвіна.

Чарльз Дарвін-коротка біографія

Дарвін народився в 1809 році в заможній родині вчених і рано втратив матір. Батько відправив 8-річного Чарльза в пансіон. Там хлопчик проявив інтерес до природи. Замість навчання він почав колекціонувати метелики і мінерали, а також захопився полюванням і хімією. До навчання Чарльз інтересу не виявляв і отримав поганий атестат.

У 1825 Дарвін вступив до Единбурзького університету на лікаря. Але і там йому не були цікаві лекції, а хірургію він зовсім зненавидів. Будучи студентом, Чарльз зацікавився анатомією морських безхребетних і зробив свої перші наукові відкриття.

Відео дня

У 1828 році Дарвін покинув Единбурзький університет і вступив в Кембридж, але і там був не самим старанним учнем. Його новим захопленням стало колекціонування жуків. Він познайомився з відомими в Англії натуралістами. 

У 1831 році, після закінчення університету, Дарвін як натураліст відправився в кругосвітню подорож до 1836 року. Він уважно записував всі спостереження за 5 років подорожі, поповнив колекцію тварин і описав кілька маловідомих безхребетних.

Молодий Чарльз Дарвін / фото wikimedia.org, Річмонд Джордж

Під час подорожі по різних континентах Дарвін спостерігав за відмінностями і схожими рисами у різних видів тварин. Все це він описав у своїй першій книзі "Записки натураліста". А в 1842 році написав перший нарис про походження видів, в якому розмірковував про природний відбір і про походження сучасних видів тварин від більш ранніх.

У 1868 році Дарвін опублікував свою другу працю на тему еволюції, в якій навів приклади еволюції тварин. У 1871 році створив найважливішу працю свого життя - "Походження людини і статевий відбір", де вперше у світовій історії навів аргументи про походження людини від мавпоподібних предків.

Дарвін був одружений зі своєю двоюрідною сестрою і мав 10 дітей, з яких троє померли в дитинстві. Сам Дарвін помер у 1882 році у віці 73 роки.

Цікаві факти про Чарльза Дарвіна

  • У дитинстві і в юності Дарвін був переконаним християнином і хотів стати теологом. Але кругосвітня подорож і спостереження за морськими тваринами викликали в ньому сумніви в істинності релігії. Дарвін зовсім розчарувався в релігії, коли його діти померли в ранньому дитинстві.
  • Діти Дарвіна, які вижили, були дуже слабкими і часто хворіли. Вчений пояснював це родинними зв'язками зі своєю дружиною. На основі своїх роздумів він написав кілька праць про небезпеку близькоспоріднених зв'язків.
  • На честь Дарвіна були названі кілька видів тварин, а також гора, австралійське місто і кратери на Марсі і на Місяці.
  • Дуже корисною для досліджень Дарвіна стала поїздка в Галапагоські острови, де мешкають унікальні види тварин. Саме спостереження за місцевою фауною наштовхнуло Дарвіна на думку про еволюційне походження видів.
  • В інтернеті існує премія Дарвіна, яку присуджують людям, які померли або стали безплідними дуже дурним способом. Суть премії в тому, що нагороджуваний не передав далі свої гени і тим самим поліпшив генофонд.
  • Теорія еволюції Дарвіна отримала широку популярність ще за життя вченого, і стала майже загальновизнаною в наукових колах. Хоча звичайні люди дуже не хотіли визнавати свій зв'язок з мавпами.
  • Сформована Дарвіном теорія еволюції не стала остаточною, а неодноразово допрацьовувалася і критикувалася в майбутньому. Сучасна визнана вченими концепція називається "синетична теорія еволюції".

Вас також можуть зацікавити новини: