фото: ua.depositphotos.com

Вчені у Великій Британії створили онлайн-калькулятор, який передбачає ризики користувачів померти під час пандемії COVID-19.

Калькулятор називається OurRisk.CoV. Він демонструє, як вік, стать й інші проблеми зі здоров'ям, такі як діабет, ожиріння, а також хронічні захворювання серця, нирок і легень, можуть вплинути на шанси загинути після зараження коронавірусом. Як пише Newsweek, калькулятор показує різні сценарії для потенційного хворого.

Читайте такожУ Британії тестують мобільний додаток для контролю за поширенням коронавірусу

Відео дня

OurRisk.CoV - частина широкого дослідження, мета якого оцінити надмірну смертність, пов'язану з пандемією COVID-19. Дослідники прогнозують, що в перший рік пандемії у Великій Британії може померти на 37-73 тисячі більше людей, ніж зазвичай. Все залежить від того, як заправаджений карантин буде ослаблюватися. І як на це відреагує хвороба.

Авторами калькулятора виступили вчені Університетського коледжу Лондона, Кембрижзького університету й інституту Health Data Research U.K. Вони використали електронні дані про 3,8 мільйона жителів Англії. Вчені зауважили, що досить велика кількість людей старше 30 років, які зверталися до лікарів у період з 1997 до 2017 року, мали хронічні проблеми зі здоров'ям. Виявилося, що 20% жителів Англії з такими ускладненнями можна занести до групи ризику в розпал пандемії COVID-19.

"Наш калькулятор показує ризик померти впродовж року від поширених хвороб відповідно до віку і статі", - сказала доктор Амітава Банерджі з UCL Institute of Health Informatics.

Читайте такожПрацівники Google і Facebook можуть залишитися на віддаленій роботі до кінця року

"Наприклад, ми показуємо, що 66-річний чоловік з хоронічним обструктивним захворюванням легень має 6%-й ризик померти впродовж наступного року. І таких пацієнтів, як він - 25 тисяч в Англії. Тобто йдеться про чоловіків з такими ж проблемами. Калькулятор показує надлишкові 164 смерті від COVID-19 на додачу до очікуваних 1639 втрат за рік серед пацієнтів в подібному стані", - пояснила вона.

За словами доктора Банерджі, до пандемії ні лікарі, ні пацієнти зазвичай не могли побачити таку інформацію. Але в нинішніх надзвичайних умовах існує гостра необхідність розвинути краще розуміння того, хто більше ризикує життям відповідно до надійних даних про здоров'я.