REUTERS

Усесвіт не є безструктурною мішаниною космічного матеріалу. Так, астроном Ліор Шамір з Канзаського університету провів дослідження 200 тисяч галактик і виявив, що розподіл скерування їхнього руху утворює зовсім не випадкову картину.

Про це повідомляє Science alert.

Раніше деякі науковці припускали, що молодий Всесвіт у цілому міг обертатися як гігантська галактика. За словами астронома, рисунки у великому масштабі можуть вказувати на рух Всесвіту.

Відео дня

Читайте такожНе Маском єдиним: КНР запустила на орбіту два супутники (відео)

Спіральні галактики є відносно «чистими» і чітко окресленими, з плоскою формою диска, спіральними рукавами та обертанням, яке ми можемо виміряти, ґрунтуючись на зміщенні світла від бокових сторін диска.

Блакитне світло складається з коротких хвиль і вказує на обертання до нас; червоне зміщене світло складається з довших хвиль і вказує на поворот від нас.

NASA

Є тільки два напрями, у які галактики можуть обертатися – за годинниковою стрілкою і проти. Якщо Усесвіт ізотропний або однорідний у всіх напрямках (згідно з космологічним принципом), то має бути доволі рівномірне розподілення галактик за часовою стрілкою і проти – як 50 на 50.

Проте Шемір помітив дещо дивне: розкол 51 на 49 з перевагою галактик, які рухалися за годинниковою стрілкою. За його словами, імовірність такою асиметрії в ізотропному Всесвіті складає не менш ніж один мільярд. Втім, сама асиметрія не є рівномірною. Ближче до Землі вона стає менш помітною.

Астроном вважає, що ці результати можуть свідчити, що молодий Всесвіт був менш хаотичним, ніж зараз, і що узгодженість з часом зменшується. Крім того, можна припустити, що Всесвіт обертається не навколо однієї осі, а навколо чотирьох у складному вирівнюванні.