Вчені виявили на Місяці таємничі "структури" / фото ua.depositphotos.com

Вчені виявили на зворотному боці Місяця таємничі приховані "структури" на глибині в сотні метрів, що розкриває мільярди років місячної історії.

Як повідомляє independent.co.uk, це відкриття здійснив китайський місяцехід "Чаньє-4" за допомогою радара, який глибоко проникав в поверхню Місяця, слухаючи відлуння звуку, яке відбивалося від структур під місячною поверхнею.

Відзначається, що вчені раніше використовували георадар марсохода (GPR), але це допомогло нанести на карту тільки верхні 40 м поверхні Місяця. Водночас нове відкриття виявило "приховані" структури на глибині близько 300 м.

Відео дня

Так, нові дані показали, що перші 40 метрів під місячною поверхнею складаються з шарів пилу, грунту і каменів. У той же час радіолокаційний аналіз виявив наявність під поверхнею кратера від зіткнення з великим об'єктом, а також допоміг скласти карту древніх потоків лави під місяцем.

"Під час цього дослідження ми виявили кілька шарів у верхніх 300 м, які, ймовірно, вказують на серію вивержень базальту, що відбулися мільярди років тому", - зазначають вчені.

Дослідники виявили, що шари вулканічних порід тонші, чим ближче вони до поверхні Місяця.

"Товщина пластів зменшується зі зменшенням глибини, що свідчить про поступове зменшення швидкості виливу лави з плином часу", - додали вчені.

Виходячи з цих доказів, вони відзначили, що місячна вулканічна активність поступово охолоджувалася з моменту утворення Місяця понад 4,5 мільярда років тому, коли об'єкт розміром з Марс врізався в Землю і від нього відколовся шматок, який з часом став Місяцем.

Дослідження Місяця - що відомо

Як повідомлялося, розпіарений російський супутник "Луна-25", який був першою спробою РФ після розвалу СРСР здійснити посадку апарату на місяць, зазнав аварії при посадці.

Станція повинна була здійснити посадку в навколополярній місцевості, але втратила управління, зіткнулась з поверхнею і розбилась.

Крім того, найближчими днями має відбутися посадка на південний полюс Місяця індійського супутника "Чандраян-3".

Вас також можуть зацікавити новини: