Зіскочити з сигаретного гачка цілком можливо / фото УНІАН

Куріння є однією з найбільш масових шкідливих звичок у світі, і не дивно, що багато людей з часом задаються питанням – як кинути палити?

Вже неодноразово говорилося, що під час куріння в організм потрапляє понад 300 шкідливих речовин, які утворюються в результаті горіння. Шкідливі речовини, потрапляючи в організм курця, стають причиною подразнення слизових оболонок дихальних шляхів, їх захисні властивості знижуються, тому любителі покурити часто хворіють на інфекційні й застудні захворювання. А в довгостроковій перспективі доведеться витратити чимало грошей на лікування більш серйозних хвороб легень і серцево-судинної системи, викликаних курінням. УНІАН.Здоров'я про це регулярно пише, до речі. 

Це залишається у ваших легенях після 1 сигарети / фото УНІАН

Але, це мало кого зупиняє, хоча й дозволяє замислитися про боротьбу з курінням. Усвідомлення того, що куріння завдає організмові шкоди і бажання позбутися шкідливої звички – вже перший крок до того, щоб кинути палити.

У короткостроковій перспективі ще одним фактором, який може спонукати нас позбутися шкідливої звички – ціни на сигарети, які невблаганно ростуть. Приміром, якщо однієї пачки сигарет вам вистачає на два дні, то при її умовній ціні в 40 гривень за рік ви витратите на сигарети більше 7 тисяч гривень! За ці гроші можна купити квитки на літак і відвідати якесь європейське місто, а якщо з ціною авіаперельоту пощастить – ще й на пристойний хостел залишиться. До речі, про те, де витратити заощаджені на сигаретах гроші можна глянути в розділі УНІАН.Туризм.

Способи кинути палити

Нікотин, який міститься в сигаретах, викликає звикання, і організм з кожним разом вимагає все більше й більше цієї речовини. Крім фізіологічної залежності, куріння викликає й психологічну. Тому крім безпосереднього відмови від сигарет, слід звернути увагу і на причини, які викликали це звикання.

Вважається, що людина формує або втрачає звичку за 21 день, саме цей час потрібно спробувати протриматися без сигарет, щоб забути про залежність від них.

Книга Аллена Карра "Легкий спосіб кинути палити"

Багатьом курцям позбутися від тяги до сигарет допомогла книга британського письменника Алена Карра "Легкий спосіб кинути палити". Ця книга є як в класичному паперовому, так і в електронному та аудіо форматі. Він стверджує, що курців утримує від відмови від сигарет тільки страх, який і породжують самі цигарки. За його словами, люди потрапляють у нікотинову пастку, сигарети породжують страх, що без них не можна зосередитися, побороти стрес, відчувати себе впевнено, отримувати задоволення від спілкування.

Читайте такожКурці обирають менш корисну їжу, ніж ті, хто не палить - вчені

Додамо, що якщо після прочитання книги ви не протримались без сигарет довго і зірвалися - спробуйте перечитати її знову. Деяким людям треба було кілька «підходів», щоб потім знову не зірватися. І в цьому немає нічого поганого. Не варто забувати, що залежність від тютюну – це все-таки хронічне захворювання, яке часто вимагає повторних втручань і неодноразових спроб припинення куріння.

Утримання від подразників

Потрібно хоча б на кілька днів захистити себе від подразників, тобто від ситуацій, в яких ви зазвичай курите, і утримайтеся від куріння. Потім також намагайтеся уникати ситуацій, в яких ви зазвичай палили, і сигаретного диму, а пізніше відчуєте, що вже й не потребуєте сигарет. Як мінімум, подібне уникнення подразників покаже, що ви можете цілком спокійно обходитися без сигарет, дещо поліпшить самопочуття, що дасть поштовх для подальшої роботи над собою в питанні боротьби з курінням.

Заміна іншою звичкою куріння

Стару погану звичку потрібно замінити новою, але вже хорошою. Однією з таких замін може стати спорт. Куріння несумісне зі здоровим способом життя, до того ж регулярні заняття допоможуть стати більш впевненим у собі, поліпшити настрій і позбавити хоча б від частини негативних наслідків від захоплення цигарками.

Обманорганізму

Поширений, але на думку фахівців, не дуже дієвий спосіб - відволікати себе від бажання викурити сигарету цукерками, насінням або будь-якою іншою улюбленою їжею. Таким чином можна спробувати обдурити свій організм, тобто зайняти руки і рот чимось у момент, коли ви звикли курити. Комусь такий варіант дійсно допомагає, але не перестарайтеся, адже можна набрати пару зайвих кілограмів, поїдаючи солодощі або калорійні насіння.

Тому, якщо захочете піти таким шляхом – краще їсти фрукти (окрім яблук) або овочі. Вчені вважають, що іноді мозок людини плутає потяг до тютюну з потребою в клітковині. Фрукти краще їсти в першій половині дня, а овочі - у другій.

Лікування медикаментами

Спробувати кинути курити можна за допомогою медикаментів. Їх рекламують як ті, які назавжди викоренять у вас тютюнову залежність. Найпоширеніший з них - нікотиновий пластир, який клеять на шкіру. Він постачає в організм нікотин і зменшує таким чином фізичну залежність. Але ж ми вже говорили про те, що куріння - це в першу чергу психологічна залежність від самого процесу, і пластир або різноманітні таблетки навряд чи зможуть повністю з нею впоратися.

Зменшення шкоди від куріння

Ну а якщо так сталося, що у вас взагалі немає ніякої сили волі для повної відмови від куріння і звичка сунути щось до рота, вбиваючи свій організм, перевершує всі позитивні якості відмови від куріння - краще замінити звичайні сигарети на електронні або вейпи. Їх виробники стверджують, що вони менш шкідливі для організму, хоча також викликають залежність і не є повністю безпечними.

Відео: SlivkiShow

Який би спосіб ви не вибрали, відмова від куріння принесе максимальну користь вашому організму. Лікарі стверджують, що вже через 20 хвилин після останньої викуреної сигарети, нормалізується артеріальний тиск, відновлюється робота серця і поліпшується кровообіг. А через вісім годин збільшиться вміст кисню в крові. Через два дні ви станете краще відчувати смаки і запахи, а вже через тиждень покращиться колір і загальний стан шкіри, пори очистяться, зникнуть неприємні запахи з рота, а також від волосся й одягу. Коли пройде місяць, ви відчуєте себе іншою людиною, здоров'я покращиться в рази.