Порошенко зазначив, що Україна ніколи не визнає факт окупації Керченської протоки та Азовського моря / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко наголошує на тому, що Україна буде відстоювати своє право вільного проходу через Керченську протоку.

Про це глава держави повідомив під час програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

Відповідаючи на питання, коли втретє кримчани побачать в Керченській протоці український прапор, коли там з’явиться «український конвой», він відповів «я не буду вам казати коли, бо підуть лише добровольці. Я не виключаю, що там будуть і журналісти, експерти ОБСЄ і дуже проситься (перший віце-спікер) Ірина Геращенко. Ми точно підемо, ми точно будемо відстоювати свободу мореплавства і правда з нами».

Відео дня

Читайте такожПолторак пояснив, навіщо Росія здійснила акт збройної агресії в районі Керченської протоки

Порошенко наголосив на тому, що Україна ніколи не визнає факт окупації Керченської протоки та Азовського моря. «Ми 100% будемо вимагати забезпечення вільного користування відповідно до двосторонніх угод, відповідно до Конвенцій ООН щодо свободи мореплавства», - підкреслив глава держави.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт захопленим українським військовим до кінця квітня.