Луценко прокоментував інтерес ГПУ до робочих документів видання "Новое время" / Фото УНІАН

Генеральний прокурор Юрій Луценко прокоментував рішення Печерського суду, яке надає Генпрокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції видання «Новое время» та журналіста Івана Верстюка.

Читайте такожКонфлікт ГПУ і "Нового часу": в ОБСЄ зазивали поважати права журналістів

Відповідаючи на відповідне питання в ході брифінгу, Луценко зазначив, що про рішення суду він дізнався зі ЗМІ. Позиція Генпрокуратури полягає в тому, що ні про яке перешкоджання діяльності журналістів мови не йде. Відео з брифінгу опублікувала у Facebook журналістка Альона Лунькова.

Відео дня

"Слідство іноді потребує даних, які публікують журналісти. Не для того, щоб розслідувати роль журналістів, а для того, щоб виявляти витоки в правоохоронних органах, а також іноді отримувати невідомі слідству факти. І тоді ми не маємо іншого варіанту, як звертатися до ЗМІ з проханням надати необхідну інформацію. І не більше того", - сказав генпрокурор.

Луценко підкреслив, що ні про які наслідки для журналістів мови не йде.

Він також заявив, що якщо хтось із журналістів вважає подібні дії перешкодою для здійснення журналістської діяльності, то вони можуть звернутися до нього особисто, або письмово.

Як повідомляв УНІАН, 4 лютого суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань окремою постановою надав Генеральній прокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції видання «Новое время» і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адресу видання його журналіст Іван Верстюк.

Зазначається, що Верстюк є автором ряду резонансних розслідувань, зокрема про корупції в оборонних закупівлях, а розслідування Генпрокуратури стосується його статті «Діамантова дочка». У матеріалі йшлося про навчання дочки екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великобританії. При цьому в «НВ» стверджують, що спиралися на дані розслідування, проведеного Британським кримінальним агентством.

Варто нагадати, що в редакції «Нового времени» вже не в перший раз стикаються з надмірною увагою з боку відомства Юрія Луценка. У серпні 2018-го той же Печерський райсуд надав Генпрокуратурі доступ до дзвінків з мобільного, листування і даних про місцезнаходження Христини Бердинських, ще одного журналіста-розслідувача «НВ», за півтора року.

26 вересня Апеляційний суд частково задовольнив скаргу Бердинських на це рішення і повернув її справу до Печерського суду. Там вона потрапила до все того ж судді Карабаня, який починаючи з 12 листопада тричі переносив її розгляд. Наступна спроба призначена на 6 травня.