Ілюстрація REUTERS

Колишній постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін не виключає, що Росія в Керченській протоці може захопити іноземних спостерігачів.

Таку думку він висловив ефірі каналу Zik.

Коментуючи ймовірність повторного проходу українських кораблів Керченською протокою із залученням міжнародних спостерігачів, він зауважив, що в цієї місії є кілька ключових аспектів і найперший - судно має йти під українським прапором.

Відео дня

Читайте такожМи сподіваємося здивувати Росію у Керченській протоці - Клімкін

"Далі виникає питання присутності на ньому, власне, місії та якою вона буде. Якщо йдеться про Моніторингову місію ОСБЄ чи ООН, є відповідні питання щодо можливості перебування на озброєному кораблі, який належить до МВС чи ДПСУ. Якщо ж там будуть представники НАТО або окремих держав, постає питання щодо їхньої неупередженості для міжнародного співтовариства", - сказав Бабін.

На його думку, виникає велика кількість тем, які слід розглядати як дипломатично, так і шляхом військової співпраці, із залученням у тому числі Міноборони та МЗС.

"Та все ж процеси щодо Азову тривають, вони не завжди є добрими. Вчора на прес-конференції Держрибагентство офіційно підтвердило, що за сприяння МЗС таки було підписано протокол чергової україно-російської комісії із рибальства на Азові. Ми почули, що гарантії незаконного вилову, які вимагали росіяни, відображені у цьому протоколі. Загалом, враховуючи всю цю рибальську переговорну лінію як на Азові, так і в Керченській протоці, виникає питання щодо відповідності нашої позиції у сфері безпеки, оборони та, зокрема безпечного проходу Керченською протокою, який пропонуємо міжнародним організаціям", - зауважив Бабін.

Адже, за його словами, таким чином Україна, з одного боку, підписує з росіянами угоди про "дружнє та братерське використання морських ресурсів", а з іншого - закликає міжнародні місії.

"Маємо все ж виправити цей дисбаланс. Уже була озвучена позиція міністра закордонних справ Клімкіна щодо угоди 2003 року як такої, що все ж таки потребує скасування у середньостроковій перспективі. Я дуже радий, що МЗС нарешті зайняло таку позицію", - підкреслив експерт.

Крім того, він заявив, що якщо домовленості з міжнародними організаціями про другий прохід протокою вдасться досягнути, про неї ніхто не заявлятиме публічно до старту операції.

"Та наразі велике питання, чи це відбуватиметься із представниками міжнародних спостережних місій. Наскільки розумію, воно ще не вирішене", - додав Бабін.

На його думку, Росія буде готовою вдаватись до провокацій і навіть захопити в полон іноземних спостерігачів. "Вона може це зробити. Чому ні? Було б дивно очікувати від неї, що не захопить наші судна. Тож наразі дуже дивно очікувати, що не захопить іноземних спостерігачів", - підкреслив Бабін.

Читайте такожЛавров вибухнув погрозами на адресу Порошенка через підготовку Україною нового проходу кораблів через Керченську протоку

Як повідомляв УНІАН, 21 лютого міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав президента України Петра Порошенка "провокатором" та пообіцяв "дати по руках" у разі спроби пройти "разом з НАТО" в Керченській протоці.

Він заявив, що "президент Порошенко і його команда" не хочуть врегулювання на Донбасі, а хочуть лише "нагнітати і загострювати ситуацію". "Вони готують черговий прорив (з Чорного моря в Азовське - УНІАН) - так само з порушенням проходження цієї складної акваторії", - переконаний Лавров. За його словами, у вересні 2018 року два військово-морських катери з виконанням усіх процедур пройшли, запросивши лоцмана, їх провели і побажали "щасливої дороги в Азовському морі".

"Тепер вони готують чергову незаконну спробу прориву без будь-яких запитів, без дотримання заходів безпеки, без лоцмана. Причому опитують, як мені сказали, країни НАТО із запрошенням направити своїх представників на ці кораблі для того, щоб разом з НАТО прориватися через Керченську протоку", - стверджує Лавров.