Кримський міст / REUTERS

Існує небезпека, що Кримський міст, який з'єднує окупований Росією півострів з материковою частиною РФ, може бути знесений грязьовим вулканом.

Про це розповів кандидат геолого-мінералогічних наук, старший науковий співробітник Інституту водних проблем Російської академії наук Юрій Медовар, пише "Апостроф".

За його словами, раніше були радянські будівельні норми та правила, які забороняли будувати арочні мости у сейсмічних районах не на скельній основі. А там напівтверді глини, які "дихають" й деформуються.

Читайте такожОкупанти знайшли спосіб "захистити" Кримський міст

"Мені почали розповідати, що у них нанотехнології, але геологія - це не нанотехнологія, а мільйони років формувань порід. Так, у Санкт-Петербурзі знаменита будівля, так звана "кукурудза" (хмарочос "Лахта центр", - "Апостроф") теж побудована на глинах. Але тим глинам мільярд років, вони твердіші від граніту, а в Керченській протоці сучасні, напівтверді, водонасичені глини з плавунами та грязьовим вулканізмом. Це різні речі", - зазначив експерт.

І на цих глинах, на двох опорах, посадили прольоти в 10 тисяч тонн. А по них ще підуть поїзди, а це 6 тисяч тонн, розповів Медовар. За його словами, повинні бути розрахунки, проведені дослідження, але, напевно, їх використовували ще з часів 70-х років минулого століття, коли дійсно хотіли будувати міст.

"До речі, поруч з мостом є грязьовий вулкан, який проявляє активність приблизно раз на 80 років. Нещодавно по телебаченню показували, що в Азовському морі, ймовірно, "спрацював" грязьовий вулкан - рибалки прийшли ловити рибу, а там двометрові брили глини вийшли з дна моря і колосальний глиняний масив став на березі. Там така міць, що міст буде знесено", - підсумував кандидат геолого-мінералогічних наук.

На відео - виверження невеликого грязьового вулкана біля узбережжя Азовського моря в Краснодарському Краї РФ