Сьогодні православні християни святкують Лазареву суботу

Лазарева субота щорічно святкується на шостий тиждень Великого посту, тобто не має фіксованої дати. Цього року віряни відзначають Лазареву суботу 20 квітня. Наступного дня, 21 квітня, - це Вербна неділя, а рівно за тиждень настане головне свято в православ'ї, Великдень.

Сама Лазарева субота святкується з давніх часів. Православні християни Кіпру, Болгарії, Греції та інших країн відзначають свято за григоріанським календарем.

 Воскресіння Святого Лазаря

Згідно з історією, Святий Лазар був братом Марфи та Марії, жив з сестрами неподалік від Єрусалима, в селищі Віфанія.

Христос часто відвідував їх будинок, а Лазаря називав своїм другом. Одного разу Лазар захворів, і коли звістка про це дійшла до Христа, Він сказав: "Це хвороба не до смерті, але до слави Божої, так прославиться через неї Син Божий".

Лазар помер за чотири дні до приходу Ісуса до Віфанії. Почувши про смерть Лазаря, Ісус розплакався, але велів забрати камінь від печери, в якій поховали праведника, і звернувся до нього: "Лазарю! Іди геть". Померлий воскрес і вийшов з похоронної печери.

Звістка про чудо швидко рознеслася по Іудеї. І коли наступного дня Христос в'їхав до Єрусалима на молодому віслюку, безліч людей зустрічало Його як царя. Вони стелили на Його шляху свій одяг і пальмові гілки, символом яких в Україні є верби. А святий Лазар після свого воскресіння прожив ще 30 років, був єпископом на Кіпрі та проповідував християнство.

Лазарева субота: що можна і не можна робити 20 квітня (відео)

Християнською церквою воскресіння Лазаря шанується як одне з найважливіших, знакових чудес, здійснених Ісусом Христом за час Його земного шляху. Це символ того, що Господеві підвладні та життя, і смерть людини, і надія на прийдешнє воскресіння всіх померлих, хто вірував у Христа і виконував Його заповіді.

Народні прикмети на Лазареву суботу

Якщо цього дня змії, ящірки та інші холоднокровні масово покидають свої нори та гнізда, отже прийшла справжня весна, тому можна сіяти зерно і виходити на город. Деякі вважають, що саме в Лазареву суботу потрібно посіяти горох, щоб він уродився. Якщо в цей день прочитати "Отче наш", тримаючи в лівій руці вербову гілочку, а правою перехреститися і попросити у Бога фінансового добробуту, то в сім'ї з'являться гроші та покращиться матеріальне становище.

Лазарева субота 2019: що можна їсти

В цей час ще триває Великий піст 2019. Однак у Лазареву суботу можна їсти рибну ікру, дозволяється також рослинна олія і вино. Традиційні страви на столі цього дня – гречані млинці та каша.

Ще готують різні страви з бобових культур та інших круп.

Також в цей день господині заздалегідь готують рибні страви, але їх можна лише наступного дня, у Вербну неділю 2019.

Традиційна страва на столі цього дня – гречана каша / фото УНІАН

Що не можна робити в Лазареву суботу

- Цього дня забороняється займатися тяжкою фізичною працею, тому слід подбати заздалегідь про свій відпочинок в Лазареву суботу.

- Не можна бенкетувати - це свято припадає на Піст. Всі надмірності в їжі категорично заборонені.

- Не можна відзначати в Лазареву суботу день народження, весілля та інші свята.

- Також цього дня забороняється пити вино у великій кількості - допускається не більше трьох ковтків кагору для поминання святого.

- Неприпустимо займатися прибиранням, прасувати та прати одяг, так само, як і митися самим.

- Церква забороняє цього дня працювати на землі.

- Великим гріхом сьогодні вважається топтати ногами крихти хліба, що впали на землю.

- Забороняється в'язати та вишивати.

- Також цього дня не можна співати й танцювати.

- Забороняється займатися любов'ю.

- Неприпустимо злитися, сваритися та битися.

- На Лазареву суботу церква радить допомагати рідним і друзям.

Що можна робити в Лазареву суботу

- Сьогодні можна сходити до церкви, щоб освятити гілочки верби та помолитися Господу.

- Дозволяється напекти гречаних млинців та зварити каші з гречки або гороху - це має сприяти хорошому врожаю гороху і гречки восени.

- Цього дня церква радить зібратися за столом у родинному колі, щоб вшанувати пам'ять Лазаря і згадати про вчинене Ісусом Христом диво.