Оголосити підозри замовникам вбивства Катерини Гандзюк вимагали активісти під Генпрокуратурою / фото 24 канал

Під Генеральною прокуратурою України відбулась акція з вимогою видачі підозр усім замовникам вбивства активістки Катерини Гандзюк.

Як передає кореспондент УНІАН, участь в акції "Луценко, де підозри замовникам?" взяли близько 30 осіб.

За словами адвоката Масі Найєма, мета акції - "змусити прокуратуру терміново, в найкоротші терміни видати нові підозри і закінчити розслідування стосовно пана Мангера". Він пояснив, що якщо і надалі буде втрачатися час, то "буде ще менше довіри до розслідування".

Відео дня

Читайте такожСуд виніс вироки обвинуваченим у вбивстві активістки Гандзюк (відео)

Захисник уточнив, що підозри треба вручити колишньому голові Херсонської облдержадміністрації Андрію Гордєєву та його заступнику Євгену Рищуку, а також іншим імовірним замовникам вбивства Гандзюк.

Як сказав Найєм, точна кількість замовників вбивства Гандзюк невідома. "Наразі, наскільки я знаю, є дві підозри - пану Левіну і пану Мангеру, а щонайменше ми чекаємо ще двох підозр, і я наголошую, що дуже дивним чином сталося так, що не видали підозри двом колишнім або нинішнім депутатам "БПП" - це Євгену Рищуку та Андрію Гордєєву", - заявив Найєм.

"Ми просимо і вимагаємо в генерального прокурора у першу чергу дати нові підозри на підставі доказів, які були надані засудженими, і ми дуже будемо чекати відповідних дій від СБУ", - сказав Найєм.

Активісти також закликали генерального прокурора Юрія Луценка вийти до них. Вони вигукували: "Юро, виходь!", "А Юра вийде?", "Хто замовив Катю Гандзюк?" та "Вимагаємо вироків замовникам нападів на активістів!".

Також активісти на проїжджій частині вулиці Різницькій на чорному фоні білими літерами зробили великий напис "Вимагаємо вироків замовникам".

До учасників акції вийшов речник ГПУ Андрій Лисенко. Активісти висловили йому обурення через останні коментарі Луценка стосовно розслідування вбивства Гандзюк, зокрема в контексті публічного розголошення свідчень свідків. Активісти звинуватили генпрокурора у розкритті матеріалів кримінальних проваджень.

"Чому винні не покарані, чому він дозволяє собі це говорити? Чому він тут не стоїть? Йому що, страшно?", - запитали в Лисенка активісти.

Лисенко намагався дати відповіді, але учасники акції постійно перебивали його, вимагаючи відправити за грати усіх винних у вбивстві Гандзюк.

"Слідство проводиться, воно не завершене. Ті, хто вже отримав покарання, вони пішли на угоду зі слідством. Вони надають інформацію, яка дасть можливість відповісти на два головні запитання: хто замовив Катю Гандзюк...", - сказав Лисенко.

Проте активістів така відповідь не влаштувала, оскільки, на їхню думку, речник Генпрокуратури уникає відповідей по суті.

Як заявив Лисенко, достатню кількість доказів, які б безперечно допомогли встановити замовника вбивства Гандзюк, ще не зібрано.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Катерина Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п’ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова.

6 червня Покровський райсуд (Дніпропетровська область) оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років та 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років ув’язнення. Обвинувачені у пособництві Васянович і Горбунов засуджені до 4 та 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський отримав 4 роки в’язниці.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін, голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

Також активісти вимагали звільнити Гордєєва та Рищука, вважаючи їх причетними до організації вбивства Гандзюк. Однак Луценко заявляв, що слідство не зібрало доказів причетності інших посадовців до вчинення злочину проти Гандзюк, крім Мангера, підозрюваного в організації вбивства.

12 квітня на той час президент України Петро Порошенко звільнив Гордєєва з посади голови Херсонської ОДА.