На перше засідання комісії було винесено 51 справу / фото УНІАН

Сьогодні в Києві відбулося перше відкрите засідання Національної комісії з реабілітації, яка надає статус реабілітованих особам, постраждалим від політичних репресій комуністичного та тоталітарного режимів Україні.

Читайте такожКСУ оприлюднив рішення щодо конституційності закону про декомунізацію

Про це повідомила прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

Відео дня

За словами першого заступника голови УІНП Аліни Шпак, за новим законом тисячі борців за свободу, яких було вбито, депортовано, засуджено за політичними статтями та піддано іншим видам репресій, відтепер матимуть шанс на відновлення історичної справедливості, захист честі й гідності, відновлення прав і свобод.

Вона повідомила, що в Україні наразі працюють 18 регіональних комісій з реабілітації, в решті областей - вони на завершальній стадії створення. Ці комісії вже розпочали свою роботу і надіслали на розгляд Національної комісії перші обґрунтовані пропозиції щодо реабілітації осіб, постраждалих від політичних репресій в Україні. На перше засідання було винесено 51 справу.

У прес-службі нагадали, що в травні 2018 року вступив у дію закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

«Попередній закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», який було ухвалено ще в радянській Україні, не враховував прав людей, які постраждали через несправедливе засудження за політичними, класовими, соціальними та релігійними мотивами», - зазначили у прес-службі.

Першим реабілітованим за новим Законом України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» став 90-річний Іван Мирон з Закарпаття.

Також під час першого засідання головою Національної комісії з реабілітації обрано відомого дослідника історії радянських спецслужб та політичної історії ХХ століття, автора (та співавтора) біля 30 книг на тему політичних репресій, редактора серії «Реабілітовані історією», кандидата історичних наук, старшого науковий співробітника, вченого секретаря відділу історії державного терору радянської доби Інституту історії України Національної академії наук України Романа Подкура.