Суддя Світлана Кушнір може уникнути покарання за неправомірні рішення під час Майдану / фото УНІАН

Суддя Солом’янського райсуду столиці Світлана Кушнір, яка в січні 2014 року постановила взяти під варту двох водіїв, що перевозили шини для власних потреб, може уникнути покарання завдяки прокурору.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні відбулось чергове засідання Києво-Святошинського районного суду Київської області, який розглядає справу Кушнір.

На початку засідання адвокат потерпілих Роман Маселко заявив відвід судді Світлані Хрипун у зв’язку з тим, що, за його словами, вона має до нього упереджене ставлення як до члена Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Відео дня

Оскільки було заявлено відвід, то засідання де-факто не розпочалось, тому що інший суддя цього суду мав розглянути клопотання про відвід судді Хрипун, заявлене Маселком.

Читайте такожГПУ завершила розслідування щодо судді, яка незаконно заарештовувала учасників Майдану

Після засідання прокурор Управління спецрозслідувань Головного слідчого управління Генпрокуратури Микола Ніколаєв заявив журналістам, що має намір подати судді Хрипун клопотання про відмову від обвинувачення судді Кушнір у зв’язку з нібито недоведеністю її провини. За словами Ніколаєва, оскільки сьогодні засідання суду не відбулось, то він зробить це на наступному засіданні.

Ніколаєв також додав, що про намір відмовитися від обвинувачення Кушнір повідомив заступника генпрокурора Юрія Столярчука, проте ще не отримав від нього відповіді.

Разом з тим, прокурор не пояснив журналістам, чому, попри те, що ця справа слухається в суді вже кілька років, він одноосібно лише зараз дійшов висновку, що слідство не довело провину судді Кушнір.

Також Ніколаєв додав, що підтримує обвинувачення у справі судді Кушнір лише з травня поточного року.

Водночас у коментарі журналістам керівник Ніколаєва прокурор Олексій Донський зазначив, що для того, аби закрити справу Кушнір з підстав, на які вказав Ніколаєв, потрібно узгодити це питання із заступником генпрокурора.

Донський запевнив журналістів, що закрити справу з підстав, про які говорив Ніколаєв, неможливо, оскільки доведеність чи недоведеність вини встановлюється після дослідження доказів у суді, а вони ще не досліджувалися.

Читайте такожСуддя, який зобов’язав «Беркут» розігнати Майдан, може очолити миколаївське управління ДБР – активіст

Своєю чергою адвокат Маселко припустив, що справу може бути закрито нібито через процесуальні порушення, а саме - що підозру судді Кушнір фізично вручив у руки не заступник генпрокурора.

Нагадаємо, що у січні 2014 року у Києві, на бульварі Лесі Українки правоохоронці зупинили два автомобілі, в яких водії перевозили використані автомобільні шини. Один з водіїв пояснив, що везе шини для будівництва вигрібної ями, інший сказав, що шини йому необхідні для спорудження відбійника на автодромі.

Однак міліція інкримінувала їм участь у масових заворушеннях і подала до суду клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Попри те, що в суді свідки заявили, що ці водії дійсно везли шини для використання у власних потребах, що вони не мали стосунку до масових акцій протесту і відповідно шини везли не на Майдан, суддя Кушнір задовольнила клопотання правоохоронців, й обох водіїв було взято під варту.

Наразі суддю Кушнір судять за винесення цього рішення, за те, що вона, не взявши до уваги покази свідків та інші докази, постановила завідомо неправосудне рішення.

Як повідомляв УНІАН, 227 суддів Майдану продовжують працювати та здійснювати правосуддя.