УНИАН

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Як зазначається в повідомленні, з метою забезпечення невідворотності покарання Кримінальний кодекс України доповнюється статтею 4261, в якій визначається відповідальність за перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень.

Читайте такожРада дозволила військовому командуванню застосовувати зброю проти підлеглих

Відео дня

Так, умисне вчинення дій, які виходять за межі наданих прав і повноважень, крім передбачених частиною другою цієї статті, якщо ці дії заподіяли істотну шкоду, караються обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Застосування нестатутних заходів, насильства щодо підлеглого або перевищення дисциплінарної влади - позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.

Діяння, вчинені із застосуванням зброї, а також діяння, передбачені частинами 1 і 2 цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, - позбавленням волі на строк від 5 до 9 років.

Вищезазначені дії, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, караються позбавленням волі строком від 7 до 10 років. Якщо ж злочини здійснені в умовах воєнного стану чи бойовій обстановці, визначається позбавлення волі на строк від 8 до 12 років, підкреслюється в повідомленні.

Раніше УНІАН повідомляв, що Рада відмовилася створювати Військову міліцію, слідчі якої, відповідно до законопроекту, повинні були отримати повноваження на досудове розслідування злочинів проти встановленого порядку несення військової служби (військових злочинів), а також злочинів, вчинених державними службовцями та працівниками Міноборони, ЗС України під час виконання ними службових обов’язків або в розташуванні військової частини чи на військових об’єктах, крім тих, які віднесені до підслідності інших органів досудового розслідування. Крім того, депутати не підтримали пропозицію повернутися згодом до цього питання.