Найбільше ікони вивозив росіянин Андрій Боголюбський, що став одним із головних крадіїв українських реліквій / mil.ru

Реліквії та мощі часів України-Русі (Х–ХІІІ століть) були переважно зруйновані, викрадені й вивезені в Росію, де їх перейменували та переписали історію їхнього походження.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на дослідження українських науковців, викладене в книзі «Святині Княжої України».

Читайте такожВідьми в "УПЦ МП" щось понавигадували: в ПЦУ висміяли традиції російської церкви

Відео дня

Зокрема, ікона «Корсунське Благовіщення», яку в Росії назвали «Устюзьке Благовіщення», є давньоруською домонгольською іконою, написаною приблизно у 1022 році, за різними даними, в Києві або Корсуні. Сьогодні вона прикрашає не український музей, а московський.

Крім того, нібито російська сакральна реліквія РПЦ Володимирська ікона є насправді Вишгородською Богородицею Ніжності, і до 1155 року була однією з основних українських святинь.

За радянської доби майже всі київські ікони передали до Третьяковської галереї, включно з Вишгородською. З 1999 року цей образ віддали РПЦ.

Мистецтвознавці описують десятки сакральних пам’яток домонгольського періоду, вивезених у Росію. Найбільше їх вивозив Андрій Боголюбський, що став одним із головних крадіїв українських реліквій.

До Росії також потрапили ікони з Чернігова, Галича і Переяслава. Давньоукраїнські реліквії зберігались в Успенському соборі Московського Кремля, потім у Третьяковській галереї.

Як повідомляв УНІАН, у Російській Федерації запропонували навчати дітей церковнослов'янської мови замість англійської.