REUTERS

Діюча пропускна система перетину лінії розмежування з неконтрольованими територіями на Донбасі недосконала, нежиттєздатна й неефективна.

Про це заявляє громадська організація "Донбас СОС" у відкритому зверненні до президента Петра Порошенка й голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, передає "Українська правда".

На підставі звернень на "гарячу лінію" організації "Донбас СОС" перераховує основні проблеми.

Відео дня

Так, номери телефонів координаційних штабів, де роблять перепустки, як і "гаряча лінія СБУ", постійно то зайняті, то вимкнені чи просто не відповідають. Дізнатися щось про пропуск неможливо.

Читайте такожСБУ запустила в тестовому режимі електронну пропускну систему в зону АТО

Електронну систему перепусток офіційно не запущено, вона далі працює в тестовому режимі. Оперативна інформація про її роботу на офіційних сайтах відсутня. Постійно ходять чутки, що електронна пошта того чи іншого сектора не працює.

У тих, хто виїхав із Донецької й Луганської областей, – серйозні проблеми з поданням документів: черга лише для подання документів досягає до 1 місяця; перепустка готується ще 1 місяць; люди мають чекати до 2 місяців.

Крім того, "пропускна система породила нову хвилю хабарництва й корупції".

"Згідно зі свідченнями наших абонентів, вартість пропуску від 300 до 1 200 гривень, залежно від того, наскільки терміново громадянину потрібна перепустка, і як тісно він знайомий із корупціонерами", - зазначає організація.

"Особи, які хочуть проїхати через один блокпост без пропуску, дають хабар від 50 до 200 гривень… Хабар на одному блокпосту не дасть 100% гарантії того, що їх пропустять на наступному блокпосту", - додають у "Донбас СОС".

За словами бізнесменів, товар пропускають через блокпости за умови хабара, виходячи зі ставки за кожен кілограм увезеного вантажу.

"Особи, які хочуть виїхати з неконтрольованої території без перепустки, зобов'язуються пред'явити довідку про взяття на облік тимчасово переміщеної особи. Про це не сказано в жодному з офіційних повідомлень, але її неодмінно вимагають. А якщо довідки нема, то шлях, найімовірніше, буде закритий", - зазначає організація.

Читайте такожЛутковська заявила, що пропускна система в зону АТО "категорично негуманна"

Крім того, деякі військовослужбовці поводяться нечемно чи принижують громадян.

"Щоб відновити або отримати паспорт громадянина України, необхідно виїхати, а виїхати можливо лише за умови отримання перепустки й пред'явлення паспорта", - вказує на ще одну колізію "Донбас СОС".

Організація пропонує кроки для вдосконалення механізму перетину лінії розмежування на Донбасі.