REUTERS

У МЗС Росії стверджують, що наказ про арешт фігуранта про збитий малайзійський літак рейсу МН17 Володимира Цемаха Нідерланди видали «заднім числом».

Про це 12 грудня журналістам повідомила речниця російського МЗС Марія Захарова.

Читайте такожСправа МН17: матеріали справи про причетність росіян частково передали до суду

Відео дня

За її словами, претензії Нідерландів щодо відмови Москви видати слідству Цемаха невмотивовані та «викликають подив», а сама Росія «зацікавлена у встановленні істинних причин» трагедії МН17.

«Тому Генпрокуратура Росії була змушена поставити уточнювальні запитання, а подальше листування показало, що російські правоохоронці сумнівалися недарма. І з’ясувалось, що наказ про арешт віддавали в усній формі, а його документована оформлення провели тільки після зустрічного запиту російської сторони… Заднім числом», – заявила Захарова.

Речниця МЗС РФ також стверджує, що «Цемах не був оголошений у розшук нідерландською прокуратурою. Він не був внесений у базу Інтерполу. Якби російська влада повірила запиту Нідерландів, то самі порушили б статтю 5 Європейської конвенції про права людини».

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня Україна передала Росії фігуранта справи про збитий над Донбасом малайзійський "Боїнг" рейсу MH17 Володимира Цемаха згідно з умовами обміну полоненими. Пізніше стало відомо, що він повернувся до "ДНР".

Прокуратура Нідерландів надіслала запит на тимчасовий арешт Цемаха до компетентних російських органів 7 вересня 2019 року з метою екстрадиції до Нідерландів.  

11 вересня Нідерланди перекваліфікували Цемаха з ключового свідка у справі MH17 на підозрюваного.

2 грудня 2019-го прокуратура Нідерландів заявила, що Росія свідомо дозволила бойовику Володимиру Цемаху виїхати з країни, щоб не видавати його слідству.