Фото: Журнал Житомира

ТСН.Тиждень провів масштабний експеримент в рамках проекту «Стоп Фальсифікат» і виявив, що не все вершкове масло, яке українці купують в магазинах, є маслом, тим паче – вершковим.

Проект стартував два місяці тому з попередження всіх виробників масла, що за місяць експерти у всіх регіонах країни відберуть відповідні зразки. Місяць тому, 16 грудня, чотири експертки - Ольга Котехова, Владислава Миронова – представниці ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів», Наталія Якименко – член Громради при Держпродспоживслужбі та Ольга Трофімцева – екс-в.о. міністра агрополітики України – вийшли «в рейд».

«Зразки (по три пачки одного виробника, однієї дати виготовлення, однієї жирності) відбирали в Сумах, Черкасах, Новій Одесі на Миколаївщині та в Калуші на Прикарпатті, - розповіла кореспондент ТСН.Тиждень Наталія Ярмола. – Робили це в магазинах, які радили на вулицях самі споживачі. Тобто експерти орієнтувалися на неупереджену думку, аби потім ніхто не міг сказати, що магазин було обрано не випадково».

Відео дня

Крім того, щоб ніхто не міг прискіпуватися до результатів, всі етапи відбору проводилися онлайн. «Найважливіший і найскладніший етап – кодування. Адже спершу, щоб лабораторії не знали, яке саме масло перевіряють, його треба було «знеособити», тобто замість торгової марки і назви присвоїти номер. Також, аби нас не звинувачували в заангажованості, ми віддали зразки у дві різні незалежні сертифіковані лабораторії», - говорить Наталія Ярмола.

Загалом у чотирьох регіонах було відібрано 77 зразків – 231 пачка масла. Тож до кожної з лабораторій потрапило по 77 пачок. Ще 77 залишились у експертів, як контрольний зразок.

Експертиза тривала три тижні і у найближчу неділю, 19 січня, о 19-30 ТСН.Тиждень оприлюднить її результати і розповість, хто з виробників пише на пачках «екстраклас», а насправді запаковує замість вершків курячий жир, чим це небезпечно для організму і яким чином можна очистити ринок від фейкового масла.