Грип починається раптово і тому вимагає негайних дій: найголовніше - вчасно розпізнати симптоми і звернутися до лікаря.

Основні симптоми грипу

Читайте такожВ Україні почали закривати школи на карантин

Хвороба проявляється дуже яскраво, тому навіть на ранній стадії не помітити її симптоми просто неможливо. Перше, що відбувається, - різке підвищення температури до 38,5-39 градусів, відчувається біль у м'язах і суглобах, все тіло сильно ломить, з'являється сонливість і загальна слабкість, а працездатність падає практично до нуля.

Людина починає потіти, з'являється озноб, горло стає червоним і сухим, а ніс - закладеним.

При підвищенні температури до 39 градусів і вище можлива поява м'язових судом і галюцинацій. Температура часто тримається до п'ятьох днів і не завжди збивається навіть жарознижувальними препаратами.

Причини грипу

Грип – це гостра вірусна інфекція, що на першому етапі уражає верхні дихальні шляхи. Найчастіше зараження відбувається від інфікованої людини, особливо на ранній стадії захворювання - можливо, саме тому лікарі рекомендують родичам та знайомим хворого бути від нього на відстані метра, а також обов'язково носити захисну маску.

Також інфекція може передаватися повітряно-крапельним шляхом - під час чхання, обіймання і спілкування з хворим. У медицині відомі випадки передачі вірусу шляхом користування загальних побутових предметів - офіційно цей спосіб називається контактно-побутовим.

Найбільший ризик підхопити грип - в зимово-весняний період, коли організм ослаблений холодами і авітамінозом. Найуразливішими є діти (до 18 років) і люди похилого віку.

Лікування грипу

- зверніться до лікаря - самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я;

- дотримуйтесь постільного режиму;

- вживайте якнайбільше теплої рідини, щоб запобігти зневодненню організму;

- провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання;

- при температурі 38.5°C прийміть жарознижувальні препарати (парацетамол, ібупрофен).

Профілактика грипу

Звісно, на 100% убезпечити себе від інфекції неможливо, але при дотриманні певних правил і рекомендацій ризик захворіти можна знизити.

Найкраща профілактика грипу - щорічна вакцинація. В першу чергу вона рекомендована людям, найбільш схильним до ризику: медпрацівникам, дітям старшим за півроку, вагітним жінкам і людям похилого віку. Вірус грипу постійно мутує, а тому ВООЗ щорічно оновлює свої рекомендації по складу протигрипозної вакцини.

Часте миття рук для запобігання розмноженню мікробів. Важливо регулярно робити вологе прибирання та провітрювати кімнати, насамперед в опалювальний сезон. Правильне харчування, здоровий 8-годинний сон і активний спосіб життя сприяють значному зниженню ризику інфікування.

Як повідомлялося, в столиці за третій тиждень 2020 року зареєстровано 9 тисяч 176 хворих на грип та ГРВІ, що на 35,2% більше у порівнянні з минулим тижнем.