Відповідне клопотання підтримали й адвокати інших обвинувачених \ Фото УНІАН

Вищий антикорупційний суд відклав підготовче засідання у "бурштиновій справі", обвинуваченими в якій є, зокрема народні депутати восьмого скликання Борислав Розенблат і Максим Поляков.

Читайте такожКаміння вартістю у $30 тисяч: на Рівненщині спіймали сільського голову з трьома мішками бурштину (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, на засідання суду з'явилися п'ятеро з шістьох обвинувачених.

Відео дня

Адвокат обвинуваченої Тетяни Михайленко (дівоче прізвище Любонько, була помічницею Полякова), яка проживає в Умані і не з'явилася до суду, подав клопотання про те, щоб відкласти підготовче засідання на травень через те, що в його підзахисної новонароджена дитина, яка перебуває на грудному вигодовуванні.

Відповідне клопотання підтримали й адвокати інших обвинувачених.

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Офісу генерального прокурора виступили проти задоволення клопотання і просили суд забезпечити явку обвинуваченої через відеоконференцію, зокрема з Уманським районним судом.

Адвокат Любонько, адвокати інших обвинувачених, а також самі обвинувачені заперечили проти відеоконференції та заявили, що готові чекати до травня.

Для забезпечення швидшого розгляду справи суд запропонував виділити справу Любонько в окреме провадження, однак прокурори та адвокати проти цього заперечили.

Колегія суддів відмовила у задоволенні клопотання адвоката про відкладення засідання на травень та перенесли засідання на 9.30 24 березня.

Довідка УНІАН. Детективи Національного антикорупційного бюро в рамках так званої "бурштинової справи" 9 червня 2017 року затримали сімох осіб, причетних до вимагання та одержання коштів за сприяння іноземній компанії у видобутку бурштину.

5 жовтня 2018 року прокурори САП направили до суду обвинувальний акт щодо Розенблата і Полякова. Цей обвинувальний акт стосується ще чотирьох осіб, які обвинувачуються в отриманні неправомірної вигоди за реалізацію права законодавчої ініціативи (ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України) та зловживанні впливом (ч. 2 ст. 369-2 ККУ).

За даними експертів, у Житомирській, Волинській, Рівненській областях налічується близько тисячі місць незаконного видобутку бурштину. Відповідні дані онлайн-проект "Земляна проказа" отримав за допомогою інструменту зі штучним інтелектом, презентованому в Києві у вересні 2018 року. За даними знімків із супутникових карт станом на 2015-2016 роки, які збігаються із даними лісових господарств, мінімум 5 тис. га лісів завдано шкоди внаслідок незаконного видобутку бурштину.