REUTERS

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що у рамках ротації слідчих, що розслідують справу про катастрофу літака рейсу МН17, не усі прокурори будуть звільнені.

Читайте такожУ "Борисполі" заклали сквер пам'яті жертв збитого в Ірані літака МАУ (відео, фоторепортаж)

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на спільному з секретарем Ради національної безпеки і оборони України Олексієм Даніловим брифінгу в аеропорту «Бориспіль» після церемонії закладання скверу пам’яті жертв українського літака, збитого під Тегераном.

Відео дня

Зокрема, главу МЗС попросили прокоментувати причини відсторонення українських слідчих, які займалися справою MH17, що, на думку Нідерландів, «ставить під загрозу розслідування усієї справи».

«Я запевняю вас, що і генеральний прокурор, і слідчі, які зайняті у справі, і СБУ... керівництво знає. Питання розглядається, але воно розглядається просто у контексті нормальної ротації. Не усі слідчі йдуть - слідчі, які працювали. Є напрацьовані матеріали, повірте, що українська сторона забезпечить допомогу нідерландській стороні, а ви знаєте, що саме Нідерланди за нашою згодою ведуть розслідування справи MH17», - сказав Пристайко.

Також глава МЗС нагадав, що 9 березня у Нідерландах розпочнеться суд над підозрюваними у збитті малазійського «Боїнга».

«Це вже кримінальна справа, технічна справа закінчилась, визначені результати, яким саме російським «Буком» було збитий цей літак. Тепер ми підходимо до дійсно дуже важливого критичного моменту кримінального розслідування», - сказав Пристайко.

Також він розповів, що міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок 15 лютого у Мюнхені брав участь у засіданні Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи українського літака рейсу PS752 в Тегерані (Україна, Канада, Швеція, Велика Британія та Афганістан), аби поділитися досвідом, яким саме чином захищати інтереси держави і пасажирів у подібній катастрофі, яка сталася у небі над Донбасом у липні 2014 року.

Читайте такожКомісія з розслідування катастрофи "Боїнга" МАУ працює у штатному режимі – РНБО

Як повідомляв УНІАН, 26 грудня 2019 року прес-секретар колишнього генерального прокурора Юрія Луценка Лариса Сарган заявила, що звільнено було керівника слідчої групи від України у справі про катастрофу літака рейсу МН17.

«Прокурорів, що входили в міжнародну слідчу групу, звільнено. Ще раз: звільнено керівника слідчої групи по МН17 від України та єдиного прокурора від України. Цю інформацію я отримала від колег з... Нідерландів», - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

При цьому, Сарган додала: «Фред Вестербеке, голова міжнародної Спільної слідчої групи (JIT), після такої новини особисто прилітав до Києва, але наш генпрокурор не знайшов для нього часу! Знайшов час заступник».

Своєю чергою, у той день у Генеральній прокуратурі України зауважили, що до міжнародної слідчої групи в розслідуванні справи щодо авіакатастрофи літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній від Генпрокуратури входить 7 прокурорів, а в національній слідчій групі - 11 прокурорів. Тоді у генпрокуратурі зауважили, що прокурори продовжать свою роботу над цим кримінальним провадженням в Офісі генерального прокурора.