REUTERS

Про це пише портал newsru.com.

Так, згідно з чинним Договором між РФ і Україною про російсько-український державний кордон, а також іншим міжнародним документам територія півострова Крим вважається українською.

"Згідно з нормами міжнародного права, дані території є окупованими", - йдеться в матеріалі організації. У тексті зазначено, що через це у російських споживачів при здійсненні будь-яких угод в Криму можуть виникнути проблеми. Однак туристи "рідко задаються питанням безпеки свого перебування на окупованій території", а туроператорам невигідно повідомляти про можливі ризики.

Відео дня

Читайте такожКрим: туристичний бум навпаки

"Якщо ваш туроператор не попередив вас про можливі ризики, пов'язані з перебуванням на окупованій території, то ви можете розраховувати на відшкодування вартості путівки або отримання компенсації у випадку, якщо проблеми з українською владою або владою інших держав у вас все ж виникли", - зазначається на сайті організації. Там же наводяться рекомендації, покликані позбавити росіян, які вирішили відпочити в Криму, від можливих проблем

Перша порада стосується в'їзду на територію Криму. В організації зазначили, що законом України передбачено особливий порядок в'їзду на окуповані території: в'їхати туди можна тільки на діючих пунктах пропуску через державний кордон України з проставленням відповідних відміток у паспортних документах чи в імміграційних картках.

Читайте такожМедведєв запропонував розвивати аннексированный Крим за рахунок антикризового фонду РФ

Турист, який відвідав територію Криму без отримання відповідного дозволу, буде порушником закону України про статус окупованих територій, зазначають в організації. До нього можуть бути застосовані санкції як з боку України, так і з боку інших країн - членів ООН. В окремих випадках можливе кримінальне переслідування і оголошення в міжнародний розшук. Тому туристам рекомендується дотримуватися українського законодавства і перетинати кордон лише з дозволу прикордонної служби України в Херсонській області, вказано в матеріалі. При поїздці морським транспортом в організації рекомендували запитувати про наявність дозволу влади України на відвідання порту, оскільки це також може загрожувати туристам неприємностями.

Дуже обережно слід ставитися до операцій з нерухомістю на території окупованого півострова Крим, вказують у Товаристві захисту прав споживачів. Мін'юст України заблокував доступ представникам адміністрацій Криму і Севастополя до Держреєстру України, в якому проводиться реєстрація угод з нерухомістю, а тому потенційний покупець не захищений від шахрайства. Зокрема, може виявитися, що об'єкт, куплений ним, насправді належить іншому власнику або навіть декільком. "Угоди з придбання нерухомості в Криму, вчинені в обхід українського законодавства, можуть бути в окремих випадках розцінені як протиправне захоплення чужої власності та кваліфікуватися як кримінально каране діяння", - йдеться в пам'ятці.

Читайте такожРосіяни стали частіше подорожувати по країні

Як повідомляв УНІАН раніше, за півроку середня заповнюваність здравниць в окупованому Росією Криму становила 30-35%. За словами так званого "міністра курортів і туризму Криму" Сергія Стрільбицького, є певний дисбаланс – деякі туроб'єкти показують за півроку завантаження на рівні 100%, але є й такі, де заповнюваність не більше 7-10%.

Диспропорція пояснюється значним дисбалансом туристичного потоку по регіонах півострова. Згідно з його даними, 53% відпочиваючих вибрали Ялту, 13% – Алушту, 10% – Євпаторію, 8% – Саки, 5% – Феодосію.