День пам'яті захисників України 2020 / фото УНІАН

Україна 29 серпня вдруге на офіційному рівні відзначила День пам'яті своїх захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Напередодні до столичного Михайлівського собору привезли близько сотні соняхів в горщиках. Соняшник - це символ російсько-української війни, оскільки влітку 2014 року на Донбасі не прибирали поля. Тоді ж російська армія розстрілювала під Іловайськом у соняшниках українських добровольців.

Читайте такожЗеленський у День пам'яті захисників України зробив заяву про "криваві справи" війни на Донбасі (відео)

Офіційні заходи сьогодні відбулися зранку біля Міністерства оборони. 223 рази військові вдарили в дзвін Пам'яті і вистрілили в небо. Цифра символічна: стільки українців (за офіційними даними) загинули в степах Донбасу 29 серпня.

Один з бійців, що виходив з Іловайська, Ігор Михальчишин сьогодні прийшов до Стіни пам'яті. Він каже, що для нього події шестирічної давнини - це не про трагедію, а про героїзм.

"Я виходив в колоні через Червоносільське. Ми напоролися на російську засаду і ми не здалися без бою. У нас ще тривав 36-годинний бій, в якому ми повністю знищили російську засаду, захопили їхні танки", - розповів ветеран.

Біля стіни пам'яті збиралися не лише ті, хто вийшов з Іловайська. 29 серпня вже другий рік - День пам'яті для всіх, кого торкнулась російсько-українська війна на Донбасі. Там лунали "Пливе кача" і гімн України. Рідні загиблих несли до стіни квіти і кожен долонею накривав найдорожчу світлину.

День пам'яті захисників України: історія пам'ятної дати

  • 23 серпня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав указ про встановлення 29 серпня Дня пам'яті захисників України. Глава держави постановив відзначати цю пам'ятну дату саме 29 серпня, оскільки в цей день шість років тому в Іловайському котлі загинуло найбільше бійців за весь час війни на Донбасі.
  • Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці.
  • За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 дістали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти.
  • Разом з тим парламентська Тимчасова слідча комісія з розслідування Іловайської трагедії оцінювала загальні втрати українських військ у тисячу осіб.