REUTERS

Справа щодо збитого Іраном українського літака МАУ над Тегераном може тривати щонайменше 5 років – у випадку звернення України до Міжнародного суду.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна повідомив заступник глави МЗС Євген Єнін.

За словами Єніна, справа без урахування судового процесу триватиме 2 роки, в іншому випадку – щонайменше 5 років.

Відео дня

Читайте такожГоловні новини України за 17 червня: суд щодо Мангера та новий антирекорд коронавірусу

При цьому він наголосив, що звернення до суду буде мирним способом врегулювання ситуації. А випадків невиконання рішень суду у світовій практиці, за словами Єніна, ще не було.

«Були випадки, коли затягували з виконанням судового рішення, але зрештою вони всі виконувалися», - додав він.

Довідка УНІАН. 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебувало 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великобританії.

Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер було збито «внаслідок ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності. Країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ неодноразово вимагали від Ірану передати групі «чорні ящики» зі збитого лайнера.

7 червня заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив, що Іран досі не відповів на ноту України про врегулювання всіх питань у справі літака «Міжнародних авіаліній України.