Юрист радить зазделгідь мати довідку про наявнять хвороби / фото УНІАН, Олександр Прилепа

В Україні не є рідкістю ситуації, коли під час проходження військово-лікарської комісії лікарі не помічають чи не беруть до уваги певні хвороби, які унеможливлюють службу у лавах Збройних сил. Про це розповів юрист, генеральний директор правничої компанії Юрій Танасійчук в ефірі телемарафону.

"На сьогодні дуже багато таких випадків, коли дійсно є хвороба, яка не дозволяє проходити службу у ЗСУ, а за висновками ВЛК лікарі якимось чином не бачать цієї хвороби і ставлять штамп "повністю придатний до військової служби". На превеликий жаль, у нас кожного тижня є такі звернення, тому можемо вважати, що це доволі типова ситуація", - сказав він.

Юрист рекомендує у такому випадку не чекати моменту, коли ТЦК вручить повістку, адже всі громадяни України зобов’язані самостійно оновлювати інформацію про свій стан здоров’я, місце перебування тощо в ТЦК. За його словами, це можливо зробити, надіславши офіційного листа або прибувши особисто, але безпечнішим буде саме надсилання листа. 

Відео дня

"До листа необхідно додати довідку про стан здоров’я, яка буде долучена до особової справи, і потім, під час проходження ВЛК, буде невід’ємною частиною особової справи, на що лікарі зобов’язані звернути увагу", - сказав юрист.

Танасійчук зазначив, що у 2023 році були прийняті важливі зміни щодо дозволу долучати до матеріалів особової справи довідки з приватних медичних закладів, а не лише з державних установ. За його словами, приватні медичні заклади дуже ретельно підходять до лікарських висновків, і на сьогодні практика показала, що це було правильне рішення.

Якщо все ж таки не було враховано хворобу і поставлено штамп "придатний", і людина вирушає на підготовку, то процедура одна – оскарження висновку ВЛК. 

"На жаль, ця процедура не дуже дієва і не зупиняє процес відправлення такої особи і прийняття нею присяги… Це дещо патова ситуація, і я сподіваюся, що певна норма, яка дозволить попрацювати над цим громадянам і юристам, буде врахована, коли буде прийматися друг редакція нового закону", - наголосив Танасійчук. 

Мобілізація в Україні

Раніше УНІАН писав, кому доступна відстрочка від мобілізації в Україні. 

30 січня 2024 року Кабінет міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроекту про мобілізацію

7 лютого 2024 року Верховна Рада України проголосувала в першому читанні за урядовий законопроект про мобілізацію. В ньому, зокрема, передбачено звільнення від військової служби людей з інвалідністю будь-якої групи. Крім того, запропоновано знизити призовний вік до 25 років (зараз становить 27 та запровадити електронний кабінет військовозобов'язаного. 

Вас також можуть зацікавити новини: