Адвокат Зонтова переконаний, що судді ВАКС заангажовано підходять до справи його підзахисного / фото УНІАН

У справі колишнього співробітника Служби зовнішньої розвідки Юрія Зонтова повністю змінено склад підозри. Однак Національне антикорупційне бюро (НАБУ) приховало цей факт від громадськості.

Про це заявив сьогодні під час прес-конференції адвокат Юрія Зонтова Олександр Корнага, пише "Капітал".

"20 вересня на офіційному сайті НАБУ було оприлюднено новину про оголошення колишньому співробітнику служби зовнішньої розвідки Юрію Зонтову підозри за статтею 366-2 (внесення недостовірних відомостей в електронну декларацію). При цьому зазначалося, що це перша підозра за цією статтею відтоді, як було відновлено кримінальну відповідальність. Насправді 17 вересня, як про це повідомляє НАБУ, Юрію Зонтову жодної нової підозри пред'явлено не було — було змінено раніше пред'явлену підозру, куди окремим складом було інкриміновано "недекларування", — розповів адвокат.

Відео дня

Він нагадав, що попередню підозру пред'явили 7 квітня 2021 року. У ній зазначалося, що Зонтов і його співучасник взяли хабар у розмірі 100 тисяч доларів для передачі одній із суддів Окружного адмінсуду Києва і що Зонтов, будучи рідним братом глави ОАСК, нібито намагався використовувати для цього родинні зв'язки.

"Упродовж півроку НАБУ доводило у ВАКС, що ця підозра є обґрунтованою і що все саме так все і відбувалося. Юрій Зонтов весь цей час утримується під вартою, оскільки визначена йому сума застави є непосильною... І ось через півроку НАБУ з'ясувало, що та підозра необґрунтована, проте "забуло" повідомити про це на своєму офіційному сайті... На сьогодні Юрій Зонтов, згідно з підозрою від 17 вересня, підозрюється в тому, що він насправді не намагався передати предмет неправомірної вигоди одній із суддів ОАСК, а лише намагався заволодіти цими грошима. Тобто тепер він звичайний шахрай", - зазначив юрист.

У новій підозрі йдеться про те, що клієнт звернувся до посередника на прізвище Донець і що саме Донець разом із Зонтовим вирішили заволодіти цим грошима, розповів адвокат.

"Навіщо Донець взагалі залучав Зонтова, якщо він збирався лише заволодіти предметом неправомірної вигоди в розмірі 100 тисяч доларів, детективи в підозрі повідомити так і не змогли", — додав він.

За словами адвоката, в новій підозрі повністю змінено всі обставини справи. Зокрема, в ній уже не фігурує як учасник злочинної схеми голова ОАСК Павло Вовк.

"Національне антикорупційне бюро, яке постійно намагається переслідувати голову ОАСК Павла Вовка, подавало інформацію таким чином, що Павло Вовк нібито повинен був взяти предмет неправомірної вигоди й за допомогою цих грошей "розв'язати питання" з головуючою в адміністративній справі. У новій підозрі ми цього вже не знаходимо - в ній лише повідомляється про те, що суддя Вовк повинен був "з'ясувати, як просувається справа".... При цьому рух справи можна запросто подивитися у відкритому доступі на сайті суду, для цього не потрібно залучати ані голову суду, ані кого-небудь іншого", — зазначив адвокат.

Олександр Корнага також розповів, що сторона захисту провела власне розслідування і з'ясувала інші обставини справи. Зокрема, запевняє юрист, НАБУ залучало до справи провокатора, який засвітився у справі "Бурісми".

"Особа, яка раніше звинувачувалася в отриманні рекордного хабаря в 6 млн доларів у справі "Бурісми" і яку згодом було звільнено від відбування покарання з випробувальним терміном, звернулася до адвоката Донця з проханням допомогти "розв'язати питання"... В обмін на участь у провокації ця особа отримала можливість уникнути відповідальності та реального тюремного терміну", — запевняє він.

Адвокат пообіцяв пред'явити відповідні документи в суді, водночас поскаржившись на те, що розгляд справи затягується Національним антикорупційним бюро і лояльними до нього суддями ВАКС.

"НАБУ вже тричі зверталося за продовженням строків досудового слідства, і ВАКС завжди задовольняє такі звернення. При цьому Зонтов більше 6-ти місяців перебуває під вартою, будучи непричетним до скоєння злочину", — зазначив він.

"Нова підозра, пред'явлена 17 вересня, повністю суперечить тим клопотанням, які НАБУ раніше подавало до суду, і розсекреченим матеріалам негласних слідчо-розшукових дій... Однак ВАКС вважає обґрунтованими й стару, й нову підозри", — обурений юрист.

Юрист переконаний, що судді ВАКС заангажовано підходять до справи його підзахисного.

"ВАКС всіляко підтримує Національне антикорупційне бюро, задовольняючи будь-які його клопотання... Складається враження, що судді ВАСК протиставляють себе підозрюваним і вважають своїм обов'язком винесення обвинувальних вироків за всяку ціну... Вищий антикорупційний суд може стати реальним механізмом з протидії корупції в Україні, однак лише за однієї умови — якщо він буде ставити собі за мету здійснювати правосуддя, а не допомагати НАБУ", — зазначив він.

Нагадаємо, 20 вересня НАБУ повідомило, що братові голови Окружного адмінсуду Києва Павлу Вовку Юрію Зонтову вручили підозру у внесенні недостовірних відомостей до декларації.

До цього Зонтова звинувачували в підбурюванні до надання неправомірної вигоди суддям ОАСК.

9 квітня 2021 року суд відправив Юрія Зонтова під варту з альтернативою застави — 35 млн 185 тисяч гривень. При цьому було заарештовано нерухомість і автомобіль Зонтова, а також майно, вилучене під час обшуку.