Сергій Притула: інституційно волонтерство в Україні відбулося / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Владі потрібно відновити спілкування з волонтерами та ухвалити необхідні зміни до законодавства, щоб не створювати цьому руху додаткові перешкоди. 

Поки що, незважаючи на обіцянки, якогось системного підходу у діалозі влади з волонтерським середовищем немає, про що в інтерв'ю "Українській правді" заявив Сергій Притула.

"Є ряд проблем, тому що інституційно волонтерство відбулося в Україні. Це реально потужний державний інститут, але, на жаль, він юридично не супроводжений. Тобто, законодавство, яке б регулювало існування волонтерського руху в Україні і регулювало б взаємовідносини волонтерів з державою, його немає. Це спричиняє велику кількість проблем", - сказав він. 

За його словами, волонтерським фондам простіше, адже вони діють у межах законів про благодійні організації та благодійну діяльність. А от до окремих волонтерів, які оголошують збори, купляють необхідне для фронту за кордоном та завозять це в Україну у якості гуманітарної допомоги, правоохоронні органи можуть мати питання.

Також Притула нагадав, що минулого року почалися постійні комунікації та зустрічі волонтерів з народними депутатами, працівниками Нацбанку та Нацполіції. Більш того, волонтери передавали свої напрацювання по змінам до законодавства. 

"Ми з початку з радістю побачили, що до нас повернулася держава поспілкуватися, а потім це спілкування, м’яко кажучи, накрилося мідним тазом", - сказав він.

Саме тому на Київському безпековому форумі, який відбувся наприкінці травня, він і звернувся до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука з пропозицією відновити цю комунікацію. 

"Хотілося б вступити в дискусію з цього приводу (щодо внесення законодавчих змін - УНІАН), але поки що, на жаль, нам більше обіцяють, ніж роблять", - сказав він.

Фонд Притули - що відомо

Фонд Сергія Притули - благодійна організація, яка спеціалізується на допомозі силам оборони України і постраждалим від війни з Росією. Фонд був заснований у 2020 році, а від початку повномасштабного російського вторгнення регулярно збирає кошти на придбання техніки для ЗСУ.

У червні 2022 року Фонд Сергія Притули оголосив збір 600 мільйонів гривень, за рахунок яких гроші планували закупити для військових турецькі "Байрактари". Необхідну  суму зібрали дуже швидко, але компанія Baykar передала безпілотники безкоштовно. На заощаджені кошти фонд "купив" право використання супутника

Також фонд Притули збирав 200 мільйонів гривень на закупівлю 50 британських гусеничних бронетранспортерів Spartan.

Вас також можуть зацікавити новини: