Скандал у Бучанській райраді: депутати передають приміщення в 'потрібні' руки

Ситуація в Бучанській райраді Київської області стала предметом гострого суспільного обговорення. За розпорядженням в.о. голови районної ради Владислава Хахуліна від 31 жовтня цього року терміново на 3 листопада 2023 року була скликана позачергова сесія вищевказаної ради. Головне питання сесії стосувалося передачі об'єкту нерухомого майна, який розташований за адресою: проспект Берестейський (раніше проспект Перемоги), 126 у місті Києві, зі спільної власності територіальних громад Бучанського району до Київської обласної ради. Варто уточнити, що це саме те приміщення, що використовується для роботи апарату ради та проведення сесій Бучанської райради. Раніше представники державних структур вже робили запити щодо даної будівлі, але керівництво районної ради не надавало їм жодних відповідей.

На сесії це питання було проголосовано "За" лише з другої спроби. Адже спочатку частина депутатів утримались від голосування. Важливо відзначити, що в.о. голови ради почав тиснути на депутатів та наполегливо просив обранців переголосувати, щоб набрати необхідну кількість голосів, тим самим порушуючи процедурні норми та норми Конституції України.

Згідно з принципами децентралізації, новоутворені районні ради мають передавати об'єкти спільної комунальної власності в комунальну власність громад. У цьому ж випадку Київська обласна рада, яка до цього не несла жодних бюджетних видатків на його обслуговування, стала набувачем майна. Таким чином, рішення про передачу приміщення до обласної ради суперечить законодавству та не враховує інтереси мешканців Бучанського району.

Відео дня

Також варто відзначити, що питання передачі майна не було попередньо розглянуто профільною комісією райради. Відсутність протоколу засідання комісії, виступів її членів та юридичних висновків свідчать про невідповідність процедур прийняття рішення нормам законодавства.

Також важливим аспектом є той факт, що раніше державні структури вже зверталися до райради з проханням надати це приміщення в оренду або спільне використання. Однак більшість депутатів (представники партій ЄС, ОПЗЖ, За Майбутнє, Нові обличчя) забули, напевне, який зараз час, і вирішили, що для обласної ради ці квадратні метри будуть кориснішими. Тим більше, партійні боси пообіцяли "мотивацію". За інформацією одного з місцевих ЗМІ, кожен депутат, котрий підтримав дане рішення, отримав по 100 тисяч гривень.

Цей скандальний епізод свідчить про порушення процедур та інтересів громад, а також залишає питання щодо чесності та відповідальності обраних представників саме перед своїми виборцями. Такі події показують важливість контролю та прозорості у діях владних структур. Суспільство має право вимагати ретельного вивчення цього питання та вжиття відповідних заходів для захисту його інтересів.

Також важливо відзначити, що на місцях навіть під час війни багато важливих питань вирішують представники партій Порошенка, Бойка-Медведчука та інших.

Інтереси країни повинні бути на першому місці для обранців, і будь-яке рішення, що ставить під загрозу ці інтереси, повинно бути ретельно розглянуте і добре обгрунтоване.