Адвокати заявили, що Мангера "вкрали" / Скріншот

Підозрюваного у замовленні нападі на активістку Катерину Гандзюк, очільника Херсонської облради Владислава Мангера після закінчення судового засідання у ніч на 17 червня забрали працівники конвою.

Відео затримання виклали у Facebook його адвокати Андрій Мурашкін та Дмитро Ільченко.

Мурашкін стверджує, що при собі конвой не мав документів, який давав би підстави затримувати його клієнта.

Відео дня

Читайте такожСуд відмовив адвокатам Мангера у відводі судді

Саме засідання по розгляду запобіжного заходу Мангеру суддя відклав нібито після виявлення «критичних проблем» і зауважень, заявив Дмитро Ільченко.

Коли засідання закінчилось, «чотири представники СБУ вкрали під будівлею суду Владислава Мангера». Пізніше Ільченко додав, що Мангер перебуває в СБУ.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня Мангер не з'явився на засідання Печерського районного суду Києва для розгляду питання про зміну запобіжного заходу за клопотанням прокурора. 14 червня до Херсона прибув слідчий, щоб виконати рішення суду про привід, але з'ясувалося, що вже сам Мангер перебуває у лікарні. Слідчим не вдалося здійснити привід Мангера до Печерського райсуду Києва.

Його адвокати надали довідку, що Мангер перебуває в реанімації і нетранспортабельний. При цьому ні слідчого, ні експерта в лікарню не пустили.

Вчора, 16 червня, близько 7-ї години ранку на виконання ухвали слідчого судді Печерського райсуду Києва співробітники СБУ затримали Мангера, щоб доправити його до суду для обрання запобіжного заходу.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла. 6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено.

Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Мангер та Ігор Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука. Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

20 січня 2020 року Павловського затримали в Херсоні за підозрою в іншій справі за фактом створення злочинної організації, 21 січня Печерський райсуд Києва відправив Павловського під варту. У січні в Бургасі (Болгарія) правоохоронці затримали Левіна, який перебував у міжнародному розшуку. 16 березня Левіна екстрадували до України.

17 березня Печерський райсуд Києва ухвалив арештувати Левіна. 25 березня Шевченківський райсуд Києва продовжив терміни досудового слідства у справі Гандзюк до 29 липня.