20 березня біля будівлі Офісу президента відбулася акція на підтримку засудженого громадського активіста Стерненка / Фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Майже половина (43%) українців не підтримують протестні акції на підтримку громадського активіста Сергія Стерненка; 23% підтримують, але не хочуть брати у них участь; 4% і підтримують, і готові брати участь; байдуже до них ставляться 21% опитаних.

Про це свідчать передані УНІАН результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг».

Читайте такожМВС оприлюднило імена учасників акції за Стерненка, яких планує покарати за понівечений Офіс президента (відео)

Відео дня

Також 74% респондентів чули про акцію на підтримку Стерненка, у ході якої було пошкоджено будівлю Офісу президента (34% – багато, 40% – щось чули). Чверть нічого не знають про це. Підтримали дії протестувальників лише 14%, не підтримали – 70%.

65% опитаних вважають, що потрібно учасників акції, які пошкодили будівлю ОП, примусити прибрати або ж сплатити компенсацію за завдані збитки. 20% взагалі висловились за те, щоб завести проти них кримінальні справи, аж до ув’язнення. Лише 9% вважають, що не варто на це реагувати.

Як зауважують соціологи, за три тижні зросла кількість тих, хто не підтримує подібні акції.

Як проводилося опитування

Опитування проводилося 23-24 березня серед населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. В дослідженні взяли участь 2500 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,0%.

Акції на підтримку Стерненка: що сталося

  • 20 березня біля будівлі Офісу президента на вул. Банковій у Києві відбулася акція на підтримку засудженого громадського активіста Стерненка. Протестувальники палили фаєри і кидали шумові гранати. Вони намагалися підпалити табличку "Президент України" на будівлі. Також активісти розбили скло у дверях будівлі і закидали фаєри та димові шашки в середину. Один з фаєрів залетів на балкон будівлі.
  • Учасники акції розмалювали будівлю ОП фарбою.
  • По завершенню акції поліцейські затримали Владислава Гранецького-Стафійчука (псевдо Влад Сорд), якого підозрюють у тому, що він розбив скло у дверях будівлі ОП. Йому інкримінують вчинення хуліганства із застосуванням вогнепальної або холодної зброї. 23 березня суд обрав Сорду запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.
  • Цього ж дня стало відомо про оголошення підозри ще одному учаснику акції – лідеру руху "Гонор" Сергію Філімонову. Йому інкримінують ст. 296 ч. 4 "Хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень".
  • Пізніше про підозру повідомили ще й одному з учасників руху "Гонор" Олексію Білковському.
  • 24 березня правоохоронці вручили підозри ще двом учасникам акції на підтримку активіста Сергія Стерненка, яка відбулася 20 березня під будівлею Офісу президента.