Стало відомо, скільки українців перебувають у російському полоні / фото ua.depositphotos.com

Комісія з питань встановлення факту полону представила проміжні підсумки роботи, відповідно до яких у російському полоні перебуває 4 тисячі 337 українців.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Зокрема, під головуванням віце-прем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася міжвідомча нарада щодо роботи Комісії.

"На сьогодні проведено 8 засідань Комісії. За їх результатами встановлено факт позбавлення волі щодо 4337 осіб (3574 військових та 763 цивільних)", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Також сказано, що за результатами засідань Комісії відповідні дані вносяться до Єдиного реєстру осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Адміністратором цього Реєстру визначено Національне інформаційне бюро, яке належить до сфери управління Мінреінтеграції.

Разом із тим, за результатами роботи Комісії Мінреінтеграції здійснює виплати одноразової та щорічної державної грошової допомоги.

"З початку поточного року вже виплачено 422 мільйони гривень звільненим з полону, а також родинам військовополонених, цивільних заручників і політвʼязнів", - йдеться в повідомленні.

Водночас, як повідомили в Мінреінтеграції у відповідь на запит УНІАН, всього в реєстрі Національного інформаційного бюро обліковується інформація щодо 1657 підтверджених полонених мирних (цивільних) осіб, які затримані та перебувають під владою держави-агресора (її окупаційних сил чи окупаційних адміністрацій).

"З них 861 особа підтверджена державою-агресором через Центральне агентство розшуку Міжнародного Комітету Червоного Хреста", - йдеться у відповіді.

Як відомо, серед цивільних українців, які знаходяться в полоні в РФ, є кореспондент УНІАН Дмитро Хилюк. Його разом з його батьком окупанти викрали 3 березня 2022 року під час окупації Київщини. Згодом старшого чоловіка відпустили, а Дмитра разом із ще сотнями українців незаконно вивезли до Росії.

В Україні справою щодо зникнення Хилюка займається СБУ. Група 1+1 media звернулася до міжнародної професійної спільноти та правозахисних комʼюніті з проханням посприяти визволенню з російського полону Хилюка, а також усіх цивільних заручників, яких РФ незаконно утримує від початку повномасштабної війни в Україні.

Хилюка перемістили в одну з в'язниць Володимирської області за кілька сотень кілометрів на схід від Москви. Репортери без кордонів повідомили, що, згідно з останніми даними, Хилюк живий.

Переговори про обмін полоненими - новини

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2023 року начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов повідомив, що Росія створює певні труднощі для обміну полоненими за принципом "всіх на всіх".

У жовтні 2023 року видання The Washington Post писало, що Україна і Росія, які стали заклятими ворогами і ведуть кровопролитну війну, примудряються домовлятися з кількох основних гуманітарних питань: обмін військовополоненими і тілами загиблих солдатів, прохід суден з чорноморських портів України і повернення українських дітей з Росії.

У деяких випадках Москва і Київ вдаються до послуг посередників, у тому числі Туреччини, Катару, Об'єднаних Арабських Еміратів, Саудівської Аравії, Ватикану, Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Але в основному військові переговори ведуться безпосередньо, окремими представниками, в тому числі в ході жорстких і неприємних особистих зустрічей на українсько-російському кордоні і в Стамбулі, а також телефонних розмовах, як стверджують деякі українські чиновники, які беруть участь в обговореннях. Жодна зі сторін не прагне афішувати існування цих "чорних каналів".

Вас також можуть зацікавити новини: