Микола Давидюк

У період пандемії уряди країн намагаються зняти податкове навантаження з бізнесу, даючи йому преференції, податкові пільги та дотації, тоді як в Україні, навпаки, податковий тиск на бізнес тільки збільшується.

Таку думку висловив політолог Микола Давидюк, коментуючи схвалений 12 травня Кабміном законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".

"Бізнесу навпаки треба допомагати, бо якщо зараз їм встановити ще більші податки, то будуть втрачатися робочі місця, Україна втратить конкурентоздатність на зовнішніх ринках, через зростання податків ми допоможемо Росії, посилимо її позиції і виб’ємо з ринку наші компанії та підприємства", - сказав Давидюк в інтерв'ю 24 каналу.

Відео дня

За словами глави Мінфіну Сергія Марченка, прийнятий законопроект повинен збільшити бюджетні надходження, однак, по суті, робити це влада має намір за рахунок підприємців і промисловців, на яких і лягає податковий тягар, зазначив Давидюк.

За його словами, обсяги податків також будуть зменшуватися через нездатність компаній і підприємств платити такі суми.

"Державницької позиції в людей, які зараз запропонували ці податкові рішення, поки що не спостерігається", - сказав політолог, додавши, що Україні потрібно знайти інноваційні рішення, які допоможуть рости економіці країни, але при цьому бути орієнтованим на зростання всіх учасників економічного процесу.

"Цій сфері потрібна бережлива, чітка державницька проукраїнська позиція, а не спроби якимись швидкими розчерками пера в кабінетному режимі вирішувати ті чи інші питання. Все ж таки економіка – це річ чутлива, її потрібно розуміти, її потрібно знати, і найголовніше – дивитися уже на кілька кроків вперед, а не намагатися зараз проблеми вирішити за рахунок чужих грошей або залізти комусь в кишеню. Зазвичай, як показує світовий досвід, це не працює", - резюмував політолог.