Купуючи в інтернеті, можна стати жертвою шахраїв / скріншот

За минулий рік інтернет-шахраї завдали українцям збитків на понад 1 млрд гривень. В ефірі "Сніданку з 1+1" на каналі "1+1 Україна" розповіли історію Андрія, якого також ошукати інтернет-аферисти.

Чоловік купував онлайн, скинув передоплату за товар, проте ні товару не отримав, ні передоплату не повернув. Фахівці порадили, що ж робити в подібних випадках.

Андрій розповів, що замовляв кросівки на одному із сайтів, ціна йому сподобалася, вона була нижчою за ринкову. Проте потрібно було ще переказати передоплату в розмірі 250 гривень. Після того, як він переказав кошти, зв'язок з продавцем обірвався, той його заблокував у всіх соцмережах.

Чоловік каже, що сума передплати незначна, тому до поліції звертатись не буде, але з цієї історії вже зробив висновки.

В інтернет-шахраїв повно схем для виманювання коштів, та, на думку приватного детектива Руслана Болгова, щодо Андрія використали схему "трикутник". 

Тож як убезпечитися від шахраїв під час покупок в інтернеті? Болгов радить переписуватися лише в месенджерах магазини, адже вийшли за межі - потрапили на шахраїв. Ніколи не вносьте 100%-ву передоплату, якщо отримали товар - перевіряйте його на місці. 

А от притягти до відповідальності таких ділків абсолютно реально, пояснює юрист Андрій Тригуб. "Кошти повернути можна. Важливо зберегти або викачати квитанцію про те, що кошти пішли.  Зберегти скріншоти обміну повідомленнями, де видно, про що домовлялися. А далі буде займатися слідство. Це може бути навіть кілька місяців", - каже він. Найкраще звертатися до кіберполіції.

Тож, купуючи речі в інтернеті, не варто переходити на сторонні посилання, надсилати передплату чи забирати товар без перевірки. Краще скористатися послугами доставки сайт, так ваша покупка буде застрахована, а  операцію завжди можна перевірити й відслідкувати.

Як українці можуть вмить втратити свої гроші з карток

В Україні активізувалися шахраї, які можуть списувати гроші з ваших карткових рахунків навіть без вашого підтвердження. Адвокат дав кілька порад, як убезпечити свої гроші: завжди контролюйте, скільки коштів на вашому рахунку, вмикайте сповіщення про операції та ставте ліміти на зняття.

Вас також можуть зацікавити новини: