За даними розслідування, у власності УТОГ виявлено принаймні дві квартири вартістю не менше 200 тисяч доларів / фото УНІАН

У власності Українського товариства глухих (УТОГ) знаходиться понад 60 квартир, принаймні дві з яких, вартістю не менше 200 тисяч доларів — розташовані в Києві, в новобудові біля метро Теремки.

Про це йдеться в розслідуванні інформаційного порталу "Стоп корупції", пише delo.ua.

Перший заступник голови УТОГ Тетяна Кривко підтвердила розслідувачам, що проживає в одній з цих квартир.

Відео дня

"Дану квартиру я маю, проживаю в ній за договором ... на період моєї роботи", - каже Кривко.

Вона повідомила, що в другій квартирі в цьому будинку проживає ще один заступник голови УТОГ.

Своєю чергою колишній глава підприємства "Навчально-відновлювальний центр УТОГ" (Київ, Пуща-Водиця) Юрій Анісімов розповів, що глава УТОГ Ірина Чепчина проживає в столичному районі Оболонь, у квартирі, яка також була куплена та облаштована коштом УТОГ.

"Їй відразу купують квартиру, кажуть, що навіть не одну. Меблі завезли в Пущу Водицю. До мене приходить завгосп і каже: "Я на себе її "вішати" не буду, тому що їх як завезли, так і вивезли — поставили у квартирі у Чепчиної. Коли я підняв це питання, мені сказали: тихо, ми її спишемо, і на цьому все закінчиться", — розповів Анісімов.

Журналісти звертають увагу на те, що вартість столичної нерухомості УТОГ, яку вдалося виявити у відкритих джерелах, становить майже чверть тієї фінансової допомоги, яка у 2020 році виділялася на потреби УТОГ і УТОС з державного бюджету.

Для порівняння умов проживання, журналісти намагалися потрапити в столичні гуртожитки УТОГ, але туди їх не пустили, посилаючись на карантинні обмеження.

Водночас їм вдалося потрапити в гуртожиток швейної фабрики УТОГ в Херсоні. І там умови проживання далекі від нормальних: гнила стеля, іржаві труби та облущені стіни, купа тарганів.

"Рахунки скажені, все тече, все руйнується... кажуть, що вони все роблять для глухонімих, а насправді не робиться нічого", — скаржаться мешканці гуртожитку.

За словами місцевих жителів, умови праці на підприємстві УТОГ не кращі за умови проживання: опалення в цеху немає, люди змушені працювати у верхньому одязі. У багатьох працівників зарплата менше мінімальної, але їм нікуди подітися, тому працювати доводиться майже без вихідних.

А разом з тим представники центрального правління УТОГ через свій сайт звітують, що на підприємствах і в гуртожитках організації все нормально і намагаються домогтися відновлення прямого фінансування з державного бюджету.