Дорога з Києва у село Мар'янівка Черкаської області – а саме там, у географічному центрі України, й розташований новий арт-об'єкт – була довгою, але неймовірно гарною. За три години їзди ми вдосталь насолодилися унікальною природою нашої країни – густими лісами, вигинами пагорбів, річками та ставками, які траплялися на нашому шляху.

По прибуттю в місце призначення, перше, що привернуло нашу увагу – це масштаб і пишність архітектурної споруди, а також гігантський 52-метровий флагшток з найбільшим у Черкаській області прапором України.

false

Символічно, що офіційне відкриття "серця України" відбулося в День Державного Прапора 23 серпня. На захід приїхав і президент Володимир Зеленський. 

Відео дня

"У 30-ту річницю відновлення нашої незалежності ми піднімемо його саме тут, в географічному центрі України. Саме тут б'ється серце, серце України. Це арт-об'єкт, який символізує всі наші області та наш Крим", – заявив Зеленський на відкритті "серця України".

Композиція складається з розташованих по колу 25 пар білих крил, які ніби парять над землею. Вони символізують всі області України та Республіку Крим. Кожна пара крил прикрашена орнаментом вишиванки, традиційним для того чи іншого регіону країни.

"Серце України" – це об'єкт сучасного мистецтва, а це означає, що кожен може трактувати його зміст по-своєму. Комусь білі крила нагадують голуба-символу світу, а хтось бачить в цій потужній сталевій конструкції атланта, розправив плечі.

У скульптурах відчувається легкість, хоча насправді вони виготовлені з цілих 66 тонн вітчизняної сталі, виробленої на маріупольських підприємствах "Метінвесту" – ММК імені Ілліча і "Азовсталь".

Підійшовши ближче до арт-об'єкту, можна почути пульсацію – так б'ється серце України. Доноситься з динаміків звук ніби оживляє і саму композицію, і безтурботні поля, які лежать поруч. Тут хочеться відпочити душею, поміркувати і помедитувати.

У центрі композиції під склом знаходиться скульптура серця, яка дуже гарно підсвічується в темний час доби. 

Відзначимо, що весь комплекс площею 5 тисяч квадратних метрів створений за принципом інклюзивності – тут є пандус для заїзду колясок, тактильна навігація та аудіогід, а також зменшена модель "серця України" і таблички зі шрифтом Брайля для незрячих людей. Це мистецтво, яке доступне кожному.

false

За ті кілька годин, які журналісти УНІАН провели там, "серце" жодного разу не пустувало. До нього постійно підходять люди – фотографуються, уважно оглядають, гуляють.

Арт-об'єкт приковує до себе увагу як проїжджаючих через Мар'янівку мандрівників, так і жителів довколишніх сіл.

"Це – солідно, гідно, гарно. І відразу зрозуміло, що тут знаходиться географічний центр України", – поділився враженнями місцевий житель, пенсіонер Віктор Іванович, який приїхав разом з дружиною подивитися на новий арт-об'єкт.

Він розповів, що раніше на цьому місці стояв лише скромний флагшток, який вказує на географічний центр країни, на установці якого чиновники примудрилися "зрізати купу грошей".

Зате зараз "серце України" забилося по-новому. Зроблене з українського металу на вітчизняних підприємствах, воно стало ще одним приводом для гордості за нашу країну. Сюди точно варто приїхати хоча б раз у житті, щоб отримати порцію натхнення, патріотизму та естетичного задоволення.

"Ми впевнені, що попереду кожного з нас чекає ще багато приводів пишатися українським, адже металургія і вся промисловість працюють для процвітання і розвитку країни. Група "Метінвест" створена на екваторі Незалежності України, і кожен день протягом усіх 15 років роботи ми ділом доводимо справедливість цих слів. І ми продовжимо це робити, тому що віримо в Україну та українців", – прокоментував генеральний директор Групи "Метінвест" Юрій Риженков.