Як прискорити роботу смартфона на Android: 7 дієвих способів / фото REUTERS

Рано чи пізно будь-який смартфон на Android (або планшет) починає гальмувати та підвисати. Виною тому багато причин, адже софт стає більш функціональним, операційна система збільшується в розмірі, а ось "начинка" телефону залишається незмінною. На жаль, не можна просто замінити процесор або відеокарту на більш сучасні, як це робиться в комп'ютерах.

Як наслідок, найкращим варіантом може здатися покупка нового гаджета. Однак не варто поспішати розлучатися зі своїм улюбленцем, оскільки є кілька способів, які допоможуть відновити швидкодію вашого пристрою.

Як прискорити роботу телефону на Android – 7 способів

  • Перезавантажте пристрій

Якщо ви помітили, що ваш телефон раптом почав гальмувати, насамперед рекомендується просто перезавантажити його. Річ у тім, що під час тривалої роботи в запущених програмах на пристрої накопичується безліч фонових процесів, які можуть сповільнювати роботу. Перезавантаження дозволяє позбутися від них очистити систему.

Відео дня
  • Вимкніть системні віджети, "живі" шпалери та анімацію

Всі вони – хтось більшою, хтось меншою мірою – уповільнюють роботу вашого пристрою та скорочують його автономність. Щоб змінити шпалери й відключити віджети, досить утримувати палець в будь-якому вільному місці на головному екрані. У вікні, що з'явиться, ви зможете виконати необхідні настройки.

  • Очистьте кеш

Кеші програми – це тимчасові файли, які використовуються для прискорення роботи додатків. Однак, з часом, вони займають все більше місця в пам'яті пристрою і сповільнювати його роботу. 

Для очищення даних потрібно знайти в "Налаштуваннях" необхідний додаток, вибрати в меню "Про програму"/"Використання пам'яті", а потім – "Видалити дані "або "Очистити кеш".

Скріншот
  • Видаліть непотрібні програми

Звучить очевидно, але чим більше програм встановлено на вашому смартфоні, тим більше місця вони займають у пам'яті пристрою і тим повільніше він працює. Видаліть усі програми, які вам не потрібні або які ви не використовували за останні кілька місяців.

Крім того, деякі виробники надають користувачам вибір з декількох версій своїх програм, включаючи полегшену версію. Наприклад, Instagram, Facebook та інші популярні соцмережі. Такі версії можуть мати деякі обмеження в плані функціональності та дизайну, проте вони не будуть сповільнювати роботу вашого пристрою.

  • Вимкніть служби Google

На практиці досить велика кількість сервісів Google просто займає пам'ять і майже не використовується. Зокрема, Google "Асистент", який на старих пристроях починає гальмувати, тому рекомендується відключити цю функцію через налаштування облікового запису Google.

Також варто звернути увагу на інші програми, які можуть уповільнити роботу пристрою та зайняти пам'ять, такі як цифрова клавіатура, віджет пошуку та голосовий вхід.

  • Оновіть Android та програми

Незалежно від масштабів оновлення ігнорувати їх не рекомендується. Річ у тім, що вони, як правило, виправляють різні помилки, що виникли в минулих версіях операційної системи. Те ж саме стосується різних програм.

  • Скидання до заводських налаштувань

Після скидання, смартфон повернеться до початкових налаштувань і буде працювати так, як ніби ви тільки що купили його в магазині. Однак, слід пам'ятати, що такий крок призведе до видалення всіх даних і налаштувань, збережених на пристрої. Тому, перед скиданням до заводських налаштувань, необхідно зробити резервну копію важливої інформації.

Скріншот

Раніше УНІАН розповідав, для чого потрібен "режим польоту" в телефоні. Хоча спочатку цей режим впровадили в телефони та планшети для активації під час перельотів, він насправді може стати в пригоді й в повсякденному житті.

Також ділилися нюансами про те, як правильно ставити смартфон на зарядку. Скоріш за все, більшість людей ніколи навіть не замислювалась про це, роблячи так, як вийде. Однак дуже важливо дотримуватися правильної послідовності при підключенні свого девайса до зарядки.

Вас також можуть зацікавити новини: