Популярні їстівні сувеніри подорожчають / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Повертаючись з подорожі, більшість туристів прагнуть привезти додому що-небудь на пам'ять – для себе або рідних/друзів. Хтось запасається магнітиками, хтось скуповує футболки і кепки з назвами країн/міст/пам'яток, а хтось біжить в продуктові магазини, щоб закупитися місцевою гастрономією чи напоями.

Однак для любителів "смачних" сувенірів є погані новини – у 2024 році деякі з них помітно подорожчають з низки причин, пише туристичне видавництво Fodor's.

1. Італійська оливкова олія. У 2023 році країни Середземномор'я зіткнулися з екстремальними погодними умовами – і одним з найбільш постраждалих було виробництво оливкової олії. Італія є одним з найбільших у світі виробників, а в Тоскані та Лігурії погані врожаї та низька врожайність оливкових дерев призвели до обмеження поставок. Як підсумок, ціни в супермаркетах по всій Європі на неї зросли на 115%.

Відео дня

2. Швейцарський шоколад. Солодощі зі Швейцарії відомі на весь світ, а тому не дивно, що повертаючись з цієї країни, туристи в першу чергу купують в якості сувенірів саме шоколад. Однак у 2023 році ціни на какао підскочили більш ніж на 21%, тому і ціни на шоколад пішли в гору.

3. Шведські цукерки. Ціни на цукор в Азії та Європі різко зросли через посушливі погодні умови та палюче спекотне літо у багатьох частинах світу. Швеція відома своєю культурою "фіка", тобто перекус чимось солоденьким вранці, вдень і ввечері, тому в цій скандинавській країні особливо відчули зростання цін на все – цукерки, желе, булочки, печиво і шоколад.

4. Італійська паста. Знову ж таки, через вплив кліматичних змін на сільське господарство ціни на макарони в Італії підскочили більш ніж на 15% у 2023 році.

5. Шведська ікра Kalles. Насправді ікра риби калікс – фірмове блюдо Північної Лапландії, але воно дуже дороге. А ось в шведській мережі Ikea можна знайти її більш дешеву альтернативу: ікру Kalles, яка в поєднанні з житніми хрусткими хлібцями стане відмінним кулінарним сувеніром. Звісно, її можна купити в Ikea всюди, але саме в Швеції набагато ширший вибір. Однак в 2024 році ціни на ці смаколики різко зростуть через високі ціни на енергоносії в Швеції, також шведські морепродукти страждають від зміни клімату через теплі води і надмірний вилов риби.

6. Шотландський віскі. У 2024 році ціни на односолодовий віскі знову подорожчають через проблеми з ланцюгами поставок, а також через підвищення урядом цін, щоб приборкати пристрасть до алкоголю серед неповнолітніх. Однак купуючи віскі безпосередньо у місцевих заводів, можна трохи заощадити.

7. Японські спиртні напої. Японський віскі стане дорожчим у 2024 році не через зміну клімату чи будь-яку іншу причину, пов'язану з матір'ю-природою, а тому, що він стає занадто популярним – в результаті заводи збільшують обсяги виробництва та ціни.

8. Швейцарський сир. Ще один фірмовий продукт Швейцарії – сир. Але незважаючи на те, що країна виробляє майже 200 тисяч тонн сиру на рік, її сирна промисловість переживає важкі часи. Супермаркетам в Швейцарії довелося підвищити деякі ціни через дорожнечу життя, причому багато витрат пов'язані з молочною промисловістю, а також з проблемами експорту. Зростання вартості життя і рахунків за електроенергію завдали шкоди молочним фермерам в Швейцарії, в результаті чого багатьом виробникам сиру довелося скоротити своє виробництво.

9. Корейська Соджу. Ціни на національний корейський алкогольний напій різко зросли, оскільки його найбільший в Південній Кореї виробник HiteJunro недавно збільшив обсяг продукції, що випускається майже на 10%. 

10. Корейські кімчі та локшина. Також супермаркети по всій Південній Кореї неухильно підвищують ціни на багато основних продуктів домашнього вжитку, такі як скляна локшина, морські водорості та навіть національнв страва кімчі. Є дві причини для збільшення: ціни на капусту б'ють нові рекорди, а в країну імпортується більше кімчі іноземного виробництва, що призводить до зростання цін на кімчі місцевого виробництва. 

11. Грецькі оливки. На найбільшому острові країни Крит сімейні підприємства останнім часом зазнають великих труднощів через складні погодні умови, в результаті чого їхні знамениті оливкові дерева стають маловрожайними. Крихітні плоди не дають стільки оливкової олії, як раніше, а це означає, що оливки в банках також подорожчали.

12. Шріланкійський чай. Ціни на чай в деяких частинах Азії будуть зростати, причому це зростання викликане багатьма факторами. Фермери змушені підвищувати ціни, оскільки споживачі більше не зацікавлені у вживанні чаю, а зміна клімату призводить до поганих погодних умов, які впливають на врожайність. 

13. Індонезійська самбал і чінгапурська паста чилі. Відразу в декількох країнах Азії – Сінгапурі, В'єтнамі, Таїланді та Індонезії – будуть зростати ціни на пасту чилі в банках.

Як повідомляв УНІАН, раніше туристам розповіли, в яких авіакомпаній Європи найжорсткіші правила перевезення ручної поклажі. Врахуйте це, коли будете набивати свої сумки сувенірами.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.