У Києві збір для іноземних туристів визначили на рівні 42 грн / фото УНІАН

За перший квартал поточного року сума туристичного збору у Києві зросла на 35% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Читайте такожВ Україні 70% хостелів працюють у тіні - асоціація

Про це на круглому столі, присвяченому легалізації хостелів в Україні, повідомив начальник управління туризму і просування Київської міської державної адміністрації Антон Тараненко.

Відео дня

«Що стосується бюджету міста Києва, за перший квартал ми зібрали на 35% більше збору, ніж було минулого року. Цього року, якщо туристичний потік не зміниться і все буде йти як зараз, ми зберемо 45-50 млн грн. Минулого року було 26-28 млн грн», - сказав він.

При цьому Тараненко зазначив, що підвищення ставки туристичного збору не вплинуло на кількість туристів, які хочуть приїхати до Києва і зупинитися в хостелі.

«14 лютого ми прийняли ставку, де 0,4% сплачують внутрішні туристи і 1% іноземці. На сьогоднішній день ми не чули жодної скарги, що туристичний збір став проблемою чи перепоною для когось, щоб приїхати до Києва. Не можна спекулювати цим питанням. Наша ставка туристичного збору одна з найменших у світі», - сказав він.

Присутня на зустрічі голова Асоціації хостелів Києва Олена Моцна додала, що на сьогоднішній день ставка туристичного збору нікого не лякає і всі компанії, які намагаються працювати легально, його сплачують. Але оскільки ставка прив'язана до рівня мінімальної заробітної плати, є ризик, що ставка дуже зросте у разі збільшення мінімального рівня заробітної плати. Ось тоді це може створити проблему.

Довідка УНІАН. З 1 січня в Україні набув чинності закон про внесення змін до Податкового кодексу в частині туристичного збору. До цього туристичний збір становив 1% від вартості проживання, тепер же з кожного туриста стягується фіксована плата.

Розмір збору прив'язали до мінімальної зарплати (4173 грн) і розділили окремо для українців та іноземців. Держава встановила максимальні ставки збору — до 0,5% від мінімальної зарплати (21 грн) для українців і до 5% (210 грн) для в'їзних туристів. Кожне місто вирішує, який розмір ставки встановити, виходячи з того, щоб не відлякати туристів і зібрати максимальну кількість коштів до бюджету.

У Києві збір для іноземних туристів визначили на рівні 1% (42 грн), а для внутрішніх — 0,4% (17 грн).