Майже половина населення світу опинилися замкнені вдома, незважаючи на можливості паспорта / Фото REUTERS

Ситуація з пандемією коронавіруса COVID-19 може вплинути на світову мобільність в довгостроковій перспективі.

Читайте такожНазвано кращі програми ВНП і громадянства за інвестиції 2020 року

Про це йдеться в опублікованому 7 квітня 2020 року компанією Henley & Partners оновленому Індексі паспортів, який аналізує візові правила 200 держав у другому кварталі поточного року і ранжирує їх за кількістю країн безвізового в'їзду.

Відео дня

Так, наголошується в звіті, політологи Угур Альтундал і Омер Зарплі з Університету Сіракуз і Університету Піттсбруга сходяться на думці: ситуація з коронавірусом може вплинути на світову мобільність в довгостроковій перспективі. Якщо раніше охорона здоров'я небралася до уваги при прийнятті безвізових угод, то стурбованість якістю медичної безпеки країни може стати новим фактором для програм щодо скасування віз, особливо для багатих і розвинених країн, економіка яких не залежить від в'їзного туризму.

Водночас професор економіки Сімон Бертолі з дослідницького центру з вивчення міжнародного розвитку CERDI, вважає, що пандемія може призвести до більш інтенсивного міжнародного співробітництва, і, як наслідок, більш інтенсивного обміну угодами про безвізовий режим.

При цьому генеральний директор Henley & Partners Йорг Штеффен вважає, що програми отримання ВНП і громадянства через інвестиції стануть однією з небагатьох можливостей для країн отримати необхідну економічну підтримку: «При належному впровадженні та управлінні інвестиційні програми дають країнам можливість використовувати потік доходів, який сприяє збереженню стабільності, необхідної в період невизначеності». Для заможних громадян альтернативний паспорт (наприклад, Мальти, Кіпру, Чорногорії) також стає цінним активом на тлі волатильності ринку, особливо коли мова йде про здоров'я і благополуччя членів родини.

Водночас у звіті наголошується, що хаос із закриттям кордонів у зв'язку з пандемією коронавіруса не позначився на цифрах рейтингу, оскільки тимчасові заборони на поїздки змінюються щодня. Але на практиці майже половина населення світу опинилися замкнені вдома, незважаючи на можливості паспорта.

Читайте також"Безвіз буде": у МЗС розповіли, як коронавірус вплине на відносини України з Євросоюзом

Так, Японія продовжує утримувати першу позицію в рейтингу з безвізовим доступом в 191 країну світу, хоча в реальності прямо зараз ця цифра буде інша. Перша десятка країн у рейтингу істотно не змінилася в порівнянні з показниками за перший квартал 2020 року. Тут розташувалися країни ЄС, Великобританія, Сінгапур, США, Австралія, Канада та інші. Афганістан, Ірак і Сирія залишаються на нижніх рядках індексу.

Громадяни України можуть теоретично відвідувати без візи 129 країн світу – на одну країну більше, ніж три місяці тому (було підписано угоду про безвизе з Кувейтом). Український паспорт займає 44-е місце у глобальному рейтингу. Рівно рік тому цей показник був 128 країн і 40-е місце у світі.

Індекс паспортів світу на 7 квітня 2020 року

За 14 років існування індексу у всьому світі різко зросла свобода пересування громадян. Якщо в 2006 році громадяни в середньому могли подорожувати без візи 58 країн, то в 2020-му це число досягло 107 – історичного максимуму.

Індекс паспортів компанії Henley & Partners, раніше відомий як Індекс візових обмежень (перейменований в 2018 році), являє собою міжнародний рейтинг країн за рівнем свободи пересування, яку вони надають своїм громадянам. Індекс видається з 2006 року у співпраці з Міжнародною асоціацією повітряного транспорту (IATA), яка підтримує найбільшу в світі базу туристичної інформації.

Як раніше повідомляв УНІАН.Туризм, у Всесвітній туристичній організації підрахували, як сильно коронавірус обрушить індустрію подорожей.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.