Підгородецький замок / фото Ткаченко / Facebook

До програми з реставрації об’єктів культурної спадщини буде включено 150 об’єктів, серед них щонайменше 50 замків та палаців.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що вчора вночі зміг приїхати у відрядження на Львівщину.

Відео дня

«Насправді скористався можливістю робочого вікенду, щоб подивитися об’єкти, які очевидно потраплять до списку Великої Реставрації. На Львівщині дуже багато пам’яток. Місцеві кажуть – 25% від усіє країни. Ми ж встигли вихопити переважно ті, які знаходяться на балансі МКІПу, – малу частину», - написав міністр.

Він додав, що проїхали майже весь маршрут «Золотої підкови», відвідали Підгорецький і Олеський замки.

«У Золочівський цього разу не встигли, але точно повернусь. Натомість заїхали до Жовкви, Свірзького замку та замку в Старому Селі. До речі, міністерством плануємо долучити до маршруту «Золотої підкови» унікальний заповідник Жовкви, який охоплює значну частину «ідеального» середньовічного міста. Вже цього року через аварійність монастиря Капуцинів Олеського замку ми сподіваємося відремонтувати дах. Далі відбиратимемо об’єкти, що підлягатимуть Великій Реставрації», - зазначив Ткаченко.

За його словами, наразі міністерство збирає пропозиції, які потім опрацює незалежна експертна рада, затверджена Кабміном. Усього для реставрації буде визначено 150 об’єктів. Серед них щонайменше 50 – замки та палаци. Остаточний список буде визначено незабаром.

Разом з тим міністр наголосив, що під час поїздок на Львівщину, у Запоріжжя, до Канева пересвідчився у тому, що таких об’єктів буде значно більше.

«Мова йде не тільки про збереження історії, але й про повернення нового життя замків та палаців. Це – справжні діаманти для туризму», - додав Ткаченко.

Він наголосив, що при цьому важливо зберегти пропорційність до інших областей. Експертна комісія, яка буде сформована найближчим часом, має визначити кількість об’єктів, обрахувати вартість реконструкції та затвердити концепції розвитку.

«Щоб перетворити їх на такі, що самостійно зможуть залучати для себе кошти та приватні інвестиції», - зауважив Ткаченко.

Читайте такожУ Мінкульті розповіли, скільки потрібно грошей для реставрації пам ятників культурної спадщини

Реставрація пам'яток культурної спадщини: що відомо

  • 18 серпня президент Володимир Зеленський підписав указ «Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму». Глава держави доручив розробити ряд заходів, які сприятимуть підтримці сфери культури, охороні культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму.
  • 20 серпня Ткаченко заявив, що у найближчі чотири роки на реставрацію пам'ятників культурної спадщини необхідно буде понад 55 млрд грн. За словами міністра, з близько 130 тис. об'єктів культурної спадщини в Україні 80% потребують негайної реконструкції.