У громадянина України має бути саме ПЛР-тест, експрес-тест не підходить / фото flickr.com/wgauthier

Посольство України роз'яснило порядок в'їзду в Чорногорію.

Як написав український консул у Чорногорії Михайло Шматов у соціальній мережі Facebook, з 22 червня українські громадяни можуть в’їжджати в Чорногорію за умови наявності негативного ПЛР-тесту на COVID-19.

Він уточнив, що має бути саме ПЛР-тест, експрес-тест не підходить.

Відео дня

Також тест має бути зроблено найпізніше за 72 години до моменту перетину чорногорського кордону (72 години з моменту забору крові, а не отримання результатів), і результат має бути роздрукований і перекладений чорногорською чи англійською мовою.

Читайте такожЧорногорія дозволила в'їзд українцям, але назвала умови

«Тест має бути зроблений в лабораторії, яка має акредитацію ISO 15189, ISO/IEC 17025. Конкретний перелік українських лабораторій відсутній, тому запитуйте лабораторію, де збираєтесь робити тест на наявність зазначеної акредитації. Цей тест може бути зроблений не лише на території України, а й в будь-якій іншій країні», - повідомив консул.

Водночас, наразі нема інформації щодо мінімального віку, з якого потрібно робити такий тест. Очікуються відповідні роз’яснення від Інституту громадського здоров’я Чорногорії.

«Окремо стосовно автомобільних подорожей. Посольство наполегливо радить утриматися від автомобільних подорожей до Чорногорії, натомість використовувати прямі перельоти, або непрямі з мінімально коротким часом для пересадки», - зауважив Шматов.

«Хорватія, Боснія і Герцеговина, Угорщина, Румунія формально ще досі забороняють транзит своєю територією і, навіть за наявності всіх підтверджуючих документів, кожна з цих країн може заборонити вам транзитний проїзд до Чорногорії. Сербія – є відкритою для в’їзду та транзиту, проте вона у «червоному списку» Чорногорії, тому вам може бути відмовлено у в’їзді в Чорногорію з Сербії (навіть за умови транзиту)», - додав він.

Шматов наголосив, що посольство не видає жодних листів/підтверджень/нот для в’їзду та транзиту як територією Чорногорії, так і територією інших країн. «Автомобільні подорожі ви здійснюєте на власний ризик і під власну відповідальність», - попередив консул, звертаючись до громадян.

Як повідомляв УНІАН, Національний координаційний комітет Чорногорії оголосив про закінчення епідемії COVID-19 в країні, оскільки упродовж минулих 28 днів нових випадків захворювання не виявили, а всі, хто був госпіталізований – одужали.