Власники сертифікатів вакцинації, виданих відповідно до регламенту ЄС, не повинні підлягати тестуванню або самоізоляції / фото REUTERS

Рада Європейського союзу скасувала деякі обмеження на подорожі для власників сертифікатів вакцинації в межах ЄС.

Про це повідомляється на сайті Ради ЄС щодо оновлених рекомендацій для обмежень на подорожі.

"Власники сертифікатів вакцинації, виданих відповідно до регламенту ЄС про цифрові COVID-сертифікати, не повинні підлягати тестуванню або карантину/самоізоляції, якщо вони повністю вакциновані вакциною, схваленою Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) і якщо минуло не менш ніж 14 днів з часу повної вакцинації", - наголошується в повідомленні.

При цьому зазначено, що країни-члени також можуть скасувати такі обмеження після першої дози, якщо ще необхідно буде пройти друге щеплення.

Читайте такожУ МЗС розповіли, які країни визнають український паперовий COVID-сертифікат (відео)Окрім того, тестування і самоізоляцію не повинні проходити особи, які одужали від коронавірусної хвороби та мають сертифікат, де зазначається, що минуло не менш ніж 180 днів від дня підтвердження позитивного результату тесту.

Тим часом за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, епідемічна ситуація в Україні почала відповідати критеріям Євросоюзу щодо "зеленої" зони.

COVID-сертифікати в ЄС

9 червня Європейський парламент остаточно дав "зелене світло" запровадженню цифрових COVID-сертифікатів для подорожей в умовах пандемії.

Водночас окремі країни-члени ЄС вже почали видавати цифрові COVID-сертифікати. Серед них Болгарія, Чехія, Данія, Німеччина, Греція, Хорватія і Польща, які приєдналися до технічної системи Євросоюзу з перевірки цифрових сертифікатів для подорожей.