На Луганщині помітили ворожі гаубиці / фото Міністерства оборони РФ

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі заявляють, що 23 січня помітили 6 гаубиць різного типу на окупованій частині Луганської області.

Як повідомляється у звіті місії за період з 19:30 22 січня до 19:30 23 січня, опублікованому сьогодні на сайті ОБСЄ, місія продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Мінським меморандумом, а також Комплексом заходів із виконання Мінських угод і доповненням до нього щодо відведення танків з озброєнням калібру до 100 мм.

Читайте такожРосія в три рази посилила розвідку на Донбасі та готується до наступу - Наєв

Відео дня

23 січня у непідконтрольних уряду України районах спостерігачі помітили озброєння, розміщене з порушенням визначених ліній для його відведення.

"Спостерігачі бачили 2 самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) і 4 буксирувані гаубиці (Д-30 «Жаба», 122 мм) біля населеного пункту Біле (22 км на захід від Луганська)", - йдеться у звіті.

Також місія перевіряла постійні місця для зберігання відведеного озброєння, розташованих за межами визначених ліній для його відведення в непідконтрольних урядові районах Луганської області.

Так, 23 січня спостерігачі відмітили, що "знову бракує 6 танків (п'яти Т-64 і одного T-72), а 2 самохідні гаубиці (2С1) відсутні вперше".

У непідконтрольних урядові районах були зафіксовані ознаки військової присутності та присутності військового типу в зоні безпеки.

Зокрема, 23 січня спостерігачі бачили "1 зенітну установку (ЗУ-23) у населеному пункті Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька)".

Як повідомляв УНІАН, 22 січня спостерігачі ОБСЄ помітили ще 26 "Градів" на окупованій Луганщині.