Ілюстрація / REUTERS

Більшість людей, які залишилися на окупованих територіях Донбасу, погано ставляться до України як до держави, заявив керівник політичних програм Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

При цьому він послався на наявні в його розпорядженні результати дослідження та підкреслив, що частина з цих людей непогано ставиться до українців, тому що відрізняють соціум від держави.

Читайте такожЖителі ОРДЛО незадоволені новими позиціями бойовиків біля їхніх будинків – ІС

Відео дня

"До речі, якщо ми подивимося соціологію про те, як українці ставляться до Росії, то побачимо, що три чверті ненавидять Путіна, дві третіх ненавидять Росію як державу, а ставлення до людей починає змінюватись: 20% ненавидять або ставляться погано, 50% ставляться більш-менш нейтрально, ще близько 20% ставляться до росіян позитивно, - заявив він під час чату на Главреді.

Він підкреслив, що велика частина тих, хто добре ставився до України, вже виїхали з ОРДЛО і живуть на території України, а це – активна частина, бізнес, молоді сім'ї з дітьми.

"Результати нашого соцопитування на окупованих територіях говорять про те, що, наприклад, люди, які там залишилися, в основній своїй масі нікуди не хочуть їхати і не хочуть змінювати своє життя", - розповів експерт.

Разом з тим він вважає, що населення ОРДЛО зараз в основному пасивне і "токсичне" в тому плані, що там дуже багато скептиків щодо української держави.

"Вони хотіли б увійти до складу Росії, особливо багато таких у Луганській області. Вони бояться помсти з боку України, і це – головна проблема, яка обумовлює їх ставлення до української держави", - пояснив Романенко.

За його словами, ці люди готові прийняти будь-яке зовнішнє рішення щодо Донбасу, яке буде нав'язано у випадку угоди між США та Росією: "тобто, якщо Вашингтон і Москва домовляться і скажуть, що ОРДЛО має піти в Україну на таких умовах, більшість прийме ці умови".

Крім того, експерт також висловився проти надання автономії або інших особливих повноважень ОРДЛО після повернення під контроль України.

"Тому що це дестабілізує ситуацію, оскільки інші регіони теж почнуть просити про це. Центр і так слабкий, сьогодні потрібно розв'язувати питання посилення центру. Влада повинна стати сильнішою для того, щоб виконувати чотири базові функції: арбітраж, безпека, стратегування та соціальні виплати", - додав політолог.