Курт Волкер / REUTERS

Спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки у справах України Курт Волкер заявляє, що Росія не виявляє готовності звільнити захоплених 24 українських моряків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Волкер сказав на прес-конференції в Києві.

"Ще один дуже важливий крок, який Росія може зробити, це звільнити українських моряків, які перебувають під вартою у Росії з листопада минулого року", - зазначив Волкер.

Відео дня

Читайте такожОмбудсмен заявила про досягнуті домовленості про повернення захоплених РФ українських моряків

Він наголосив, що "українські судна і екіпаж зазнали нападу і були протизаконно захоплені, і продовжують незаконно утримуватися, і мають бути повернуті без будь-яких умов".

"На додаток до цього, я сподіваюся, що міг би бути організований завчасний обмін бранцями між Росією і Україною", - підкреслив Волкер.

"Це конфлікт між двома державами і немає причини, щоб ці особи були розлученими зі своїми родинами ще довше", - додав Волкер.

При цьому, його запитали, чи є якийсь поступ у питанні звільнення українських моряків і бранців.

"Щодо моряків, на жаль, ми нічого не чуємо від Росії, щоби вказувало на те, що вони розглядають їхнє звільнення", - наголосив спецпредставник США.

Читайте такожЗеленський зробив заяву щодо повернення Україні військовополонених моряків

Він додав, що Росія розпочала судовий процес над моряками, і увесь час посилається на нього замість того, щоб просто їх відпустити.

Також говорячи про обмін бранцями, Волкер повідомив, що розглядаються дві ідеї. "Є ідея обміняти українських громадян, які перебувають в ув'язненні в Росії, на російських громадян, які знаходяться в ув'язненні в України. Поки це теж далеко не просунулося, але ця ідея обговорюється", - зауважив він.

Інша пропозиція, за словами Волкера, «полягає в обміні заручників в контексті Мінських угод - обміні заручників, які потрапили в полон в результаті конфлікту на Донбасі, але робота на переговорах у Мінську продовжується».