Звільнений з полону українець розповів про тортури в ФСБ / inforesist.org

Журналіст Юрій Бутусов опублікував у Facebook уривок розмови зі звільненим з полону бойовиків українцем. Колишній полонений, прізвище якого не розкривається, у всіх подробицях описав методику тортур ФСБ.

Читайте такожЖурналіст Асєєв поділився враженнями про тортури у бойовиків: не всі готові навіть уявити подібне (відео)

"Мене спочатку побили при затриманні - приїхав сам "міністр МВС". Били ногами, серйозно пошкодили кадик, руки, ребра, струси. Потім передали в ФСБ - вони не соромляться про себе говорити.

Відео дня

Мене пропустили через "конвеєр". Спочатку тебе "підвішують на тапік" - це від назви проводового телефонного апарату ТА-57. До пальців, до мошонки, до вух приєднують провід і пускають струм. Тільки не як у кіно, ніхто не вимикає, щоб запитати, що ти хочеш сказати. Б'ють струмом поки не відключаєшся», - розповів постраждалий.

«Потім тебе "освіжають". Тобто на морозі водою обливають. Приходиш в себе. І знову струм.

Звичайно, так можна померти на місці, біль невиносний, здавалося, ти не витримаєш. ФСЬшники за тобою стежать, у них все розраховано. І щоб ти не помер від розриву серця, лікар дбайливо перевіряє і тобі дають "коктейль" - це вода з корвалолом і нашатирний спирт. Випив, нюхнув, прийшов в себе, - і знову струм», – продовжив колишній бранець.

За словами звільненого, сенс процедури полягає в тому, щоб людина втратила можливість володіти собою і адекватно розуміти що відбувається.

Він також згадав, що виконував на окупованій території певне завдання лише з одним напарником. Але російські ФСБшники «пристебнули» до справи безліч безневинних цивільних.

«Ми там працювали з напарником, але в моїй справі ФСБ пристегнуло ще 14 місцевих жителів, у тому числі жінок. Ми реально працювали самі, тому так довго і діяли, інакше дуже високий ризик. Але ці 14 з якихось причин потрапили на підвал і "зізналися", їх теж засудили зі мною. Як було таке перенести невинним людям, особливо жінкам, вони пройшли "конвеєр" і зізналися у тому, чого не знали. Страшно чути звуки в'язниці, вони пройшли через пекло», - зазначив колишній в'язень бойовиків.

«Мені дуже допомагала триматися думка, що якщо залишуся живим, зможу коли-небудь туди повернутися. Я зараз буду лікуватися. Мене не зламали. Я усіх запам'ятав", - уклав він.

Як повідомляв УНІАН, у неділю, 29 грудня, на КПВВ "Майорське" в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною та представниками ОРДЛО. Україні повернули 76 осіб в обмін на 124 людини зі списку ОРДЛО. Увечері того ж дня звільнених українців зустріли в аеропорту "Бориспіль".