Ілюстрація REUTERS

Спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронньої контактній групі посол Хайді Грау заявила, що питання визначення нових ділянок розведення сил і засобів від лінії зіткнення на Донбасі потребує доопрацювання.

Про це Грау заявила після чергової зустрічі в рамках ТКГ і її робочих груп у Мінську 26 лютого 2020 року, повідомляється на сайті ОБСЄ.

Читайте такожНа Донбасі окупанти 10 разів порушили тишу: боєць ООС загинув, ще двоє поранені

Відео дня

«Припинення вогню є ключовим положенням Мінських угод. Тому події останніх днів не можуть не турбувати. Минулого тижня ми всі стали свідками сплеску порушень режиму припинення вогню у Луганській області, в тому числі із застосуванням зброї, забороненого Мінській угоді. Цивільне населення знову заплатило високу ціну. Це неприйнятно», - сказала Грау.

Вона вкотре закликала сторони дотримуватися повного припинення вогню.

Також Грау повідомила, що поряд із загальною ситуацією безпеки на Донбасі в центрі уваги робочої підгрупи з безпеки обговорювалися питання, пов'язані з визначенням додаткових ділянок розведення сил і засобів.

«Сторони приділили багато часу і зусиль цьому питанню, проте воно ще потребує доопрацювання», - зазначила спецпредставник ОБСЄ.

Також вона повідомила, що вчора на засіданні підгрупи з безпеки були порушені питання протимінної діяльності.

«Нагадую, що головною причиною жертв серед цивільних осіб (а в цьому році це 8 осіб з 14-ти) залишаються міни», - зазначила Грау.

Крім того, гуманітарна робоча підгрупа ТКГ обговорювала питання, пов'язані з обміном утримуваними особами, забезпеченням ефективного пошуку зниклих безвісти і можливостями відкриття нових пунктів пропуску через лінію дотику.

За її словами, економічна робоча підгрупа приділила особливу увагу питанням виплати пенсій та водопостачання в окремих районах Донецької і Луганської областей.

«Політична робоча підгрупа обговорювала питання, пов'язані з особливим статусом ОРДО і ОРЛО, а також імплементацією «формули Штайнмайера» в українське законодавство», - повідомила Грау.

Як повідомляв УНІАН, лідери країн «нормандського формату» під час зустрічі 9 грудня 2019 року в Парижі підтримали домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів у трьох нових місцях. Попередньо узгоджено, що розведення повинно відбутися до кінця березня 2020 року.

12 лютого учасники Тристоронньої контактної групи практично узгодили, що однією з трьох нових ділянок для розведення стане район біля населеного пункту Гнутове в Донецькій області.

26 лютого в Мінську пройшло наступне засідання учасників Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Прес-секретар представника України в ТКГ, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що на зустрічі, незважаючи на обговорення питання про додаткові ділянки розведення, українська сторона жорстко підкреслила: спроба прориву окупантами через лінію розмежування 18 лютого в Луганській області свідчить про бажання зірвати виконання домовленостей лідерів країн "нормандської четвірки" в Парижі.