Дипломат назвав трагедією можливе вторгнення РФ в Україну / Ілюстрація / REUTERS

У Росії розуміють, що пропонують США і НАТО угоди, які багато в чому для Заходу неприйнятні. Відмова від них може стати новим приводом для РФ вторгнутися в Україну.

Таку думку висловив "РБК-Україна" колишній посол США в Україні, старший науковий співробітник вашингтонського інституту Брукінгса Стівен Пайфер.

Дипломат пояснює, що більш серйозне питання взагалі в тому, чи готовий Кремль до переговорів. За його словами, публікація проектів угод майже відразу після їх передачі західним партнерам серйозного підходу не передбачає.

Відео дня

Читайте такожЛікар Комаровський пояснив чому РФ до Нового року не буде "бомбити" Україну

"Мене турбує те, що Кремль має намір і хоче, щоб Захід відмовився від домовленостей, щоб створити ще один привід для нападу на Україну. Це буде трагедією для України, але також буде трагедією для родичів російських солдатів, які в кінцевому підсумку будуть вбиті в Україні", - говорить він.

Вимоги Росії до НАТО й реакція на них

Як повідомляв УНІАН, у п'ятницю, 17 грудня, на сайті МЗС Росії з'явився перелік вимог Кремля щодо Вашингтона і Альянсу, в яких говорилося, зокрема, про гарантії нерозміщення військових баз на територіях пострадянських країн, у тому числі невступ в НАТО України. Крім того, Москва вимагає, щоб Альянс відмовився надавати своїм союзникам зі Східної Європи військове підкріплення.

Своєю чергою прес-секретар Білого дому Джен Псакі запевнила, що США ніяких рішень без Європи приймати не буде.

Володимир Путін вважає "червоною лінією" членство України в НАТО. У грудні, коментуючи дані про переміщення російських військ, глава Кремля заявив, що вимагатиме від Альянсу гарантія невступу України.

Байден на переговорах з Путіним 7 грудня відмовився дотримуватися встановлених Кремлем "червоних ліній" щодо можливого членства України у військовому Альянсі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, у свою чергу, підтвердив, що РФ не має права вето на членство України в НАТО. Однак 9 грудня він запросив представників Росії зустрітися у рамках засідання Ради НАТО-РФ на тлі накопичення російських військ в України, що негативно сприйняли країни східного флангу Альянс.

В Україні переконані, що позаблоковість України жодним чином не зменшить "апетит" Путіна. Президент Володимир Зеленський підкреслив, що північноатлантичне майбутнє України вирішує її народ, а не Росія.

Західні розвіддані підтверджують підозрілі переміщення військ РФ уздовж кордону з Україною. У розвідці припускають, що РФ спробує ще раз вторгнутися на територію країни вже цієї зими.